Őszintén szólva az én nagymamám sosem csinált savanyú dinnyét, vagy más savanyúságot, sőt még kovászos uborkát sem. Ő igazi befőttes nagymama volt, készített befőttet meggyből, körtéből, barackból, és ezek mindig visszahozták a nyár édes ízeit télen. És hát persze nem maradhatott el az éves lekvárbefőzés sem. A savanyúságokat egy barátom nagymamájának spájzában fedeztem fel körülbelül 10 évvel ezelőtt. Azóta pedig folyton összefut a számban a nyál, amikor a savanyú lében lubickoló pici dinnyékre vagy a pirosságukat még savanyítás után is megőrző görögdinnye-szeletecskékre gondolok.
Úgyhogy el is határoztam, ha nem is idén, de én is fogok dinnyét savanyítani. Igaz, a piacon is kapni olykor-olykor, de annak még sincs „nagymama íze” (ez pont úgy hangzik, mintha a farkas írta volna le).
Most itt van a dinnyeszezon, és sajnos éretlen dinnyékből sincs hiány. Ami egyébként nem akkora baj, ha savanyított dinnyében gondolkozol. Ráadásul elég egyszerű elkészíteni.
Hozzávalók:
- nem teljesen érett görögdinnye
- 6 liter víz
- 7,5 dl 10%-os ecet
- 2 dkg citromsav
- ½ evőkanál borkén
- 30 dkg só
- 1 kg 80 dkg koriandermag (egész)
- mustármag (egész)
- szemes bors
- babérlevél
Így csinálta a nagyi
Először előkészítjük az üvegeket: a művelethez egy 5 literes üveg kell (vagy több kisebb), amit forró vízzel kimosunk. A dinnyék héját is megmossuk, majd kétujjnyi vastag gerezdekre vágjuk. A gerezdek aljáról vágjuk le a vastag zöld héjat, de úgy, hogy a piros hús alatt maradjon a fehér héjból, hogy valami összetartsa a szeletkéket. A levet külön készítsük el: oldjuk fel a hozzávalókat, majd tegyük a dinnyéket a befőttesüvegekbe, és töltsük rá a levünket. Az üveg ne legyen tele gyümölccsel, lepje el őket a lé. Zárjuk le celofánnal az üveg száját, majd csavarjuk rá a tetején. Most jöhet a csírátlanítás: egy nagy fazék aljára tegyünk rongyot, állítsuk rá a lezárt üveget, ¾-ig öntsünk vizet a fazékba, és kezdjük el forralni. Amikor az üvegekben a lé gyöngyözni kezd, zárjuk el a gázt, és csavarjuk az üvegeket szárazdunsztba, ott hagyjuk kihűlni. Úgy is csinálhatjuk, hogy magát a levet forraljuk fel külön (úgy az összetevők hamarabb feloldódnak), és azzal forrázzuk le a dinnyéket. Dunsztolni ilyenkor is kell.
Előfordulhat, hogy a folyadékból esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor elég annyit tennünk, hogy eltávolítjuk a megromlott részt, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad.