A tradicionális magyar lecsót egyáltalán nem bonyolult megfőzni. Sőt amellett, hogy pikk-pakk elkészül, még télire is könnyedén elteheted, megőrizve a paradicsom és a paprika zamatát. A legjobb séfek is megfőzik a maguk lecsóját. Mutatjuk az elronthatatlan alapreceptet. A megadott mennyiségből kb. 4 adag készíthető.
A lecsó alapreceptjének hozzávalói
- 1 szál szárazkolbász
- 1 kg paradicsom
- 50 dkg zöldpaprika
- 2 fej vöröshagyma
- 2 ek. zsír vagy étolaj
- 1 tk. őrölt piros paprika
- ízlés szerint só, bors
Így készül a lecsó
A vöröshagymát kockázd apróra, majd kissé piríts meg a fazékban felforrósított zsíron vagy étolajon. Az őrölt paprikát keverd el a zsiradékban, majd a felkarikázott kolbászt is add hozzá. Lassú tűzön pirítsd néhány percig, amíg a kolbász kiengedi a zsírját.
Add a lecsóhoz a felkarikázott zöldpaprikát, majd kb. 5-6 perc múltán a felkockázott paradicsomot is fakanállal óvatosan keverd hozzá. Ízlés szerint sózd, borsozd, ugyanakkor érdemes a sóval óvatosan bánni, mert a kolbász erősen ízesíti a lecsót, és könnyen elsózhatod.
Félig lefedve, időnként megkevergetve főzd puhára a tökéletesre készített lecsót. A művelet kb. 30-35 perc.
Forrón, sült hús mellé köretként vagy önmagában friss, puha kenyérrel tálald a lecsót.
További lecsóreceptek az NLCafén
- Szuperfinom vacsora: íme a görög lecsó receptje
- Hogy készíti Imre papa a lecsót? Itt a recept
- Utánajártunk, hogy készül a legfinomabb lecsó. Íme, a recept
- Hogy készül a legjobb lecsó? Megszavaztátok a receptet
Fotó: Pinterest