nlc.hu
Aktuális

Afganisztán: kimenekítették Sahraa Karimit

Ukrajna kimenekítette Kabulból Sahraa Karimit, a világhírű filmrendezőt

A veszély ellenére az utolsó pillanatig folytatta a munkáját.

„Örömmel üdvözöltem Sahraa Karimit és családját Kijevben. Élnek és jól vannak” – írta a Twitteren  Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője.

Hétfőre virradó éjjel érkezett meg egy ukrán repülőgép, 79 fővel a fedélzetén Kabulból Kijev egyik repülőterére. A tálibok elfoglalta Afganisztánból többségében afgán állampolgárokat menekítettek ki a gépen, rajtuk kívül öt ukránt, valamint fehéroroszokat, tádzsikokat, horvátokat és hollandokat, írja a Hvg.

 Sahraa Karimi, rendező, afganisztán

Fotó: Instagram

Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat szóvivője hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportálnak elmondta, hogy az evakuált afgánok közül kilencen menedéket kértek Ukrajnában, egy részük más országokba utazott tovább. Arról egyelőre nincs hír, hogy a filmrendezőnő kért-e menedéket Ukrajnában.

 

Karimi szerint azután kellett elhagynia Kabult, hogy a hétvégén felkerült a címlapokra nyílt levelével, amelyben könyörgött a világnak, védjék meg az afgán filmeseket és a művészetet a táliboktól. A rendező az utolsó pillanatig folytatta a forgatást, dokumentálta az afganisztáni eseményeket.

Fotó: Instagram

Még több hír Afganisztánról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top