nlc.hu
Aktuális

Mentőakció a kabuli magyarokért

Magyar mentőakció indul a Kabulban rekedt magyarokért és afgán tolmácsaikért

Vasárnap még úgy volt, „nincsenek magyarok Kabulban”.

Önálló magyar mentőakció indul Kabulba, senkit nem fognak otthagyni – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán Budapesten – írja az MTI.

Magyar mentőakció indul a Kabulba rekedt magyarokért és afgán tolmácsaikért

Kabul, 2021. augusztus 17. Több száz ember gyülekezik a kabuli nemzetközi repülőtér közelében 2021. augusztus 17-én. Előző nap a repülőtér kifutópályáit az Afganisztánból menekülni próbáló emberek ezrei lepték el, ezért több órára fel kellett függeszteni a járatok indítását és fogadását. A kialakult káoszban legalább hét ember életét vesztette. Augusztus 15-én a szélsőséges iszlamista tálibok uralma alá került Afganisztán. A lázadók harc nélkül behatoltak az afgán fővárosba és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket (Fotó: MTI / AP)

Magyar Levente sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nem tudnak sok Afganisztánban lévő magyarról, ők egyetlen repülőn is kényelmesen elférnének. Közülük 26 ember hazahozatala már biztosított, ők belátható időn belül Európában lesznek – tette hozzá.

A magyar állampolgárokon kívül a magyaroknak például tolmácsként segítséget nyújtó afgánoknak és családjuknak akar segíteni a magyar állam. Néhány százan lehetnek, „őket ismerjük, valóban halálos veszélyben vannak, kimentésük erkölcsi kötelességünk” – közölte az államtitkár.

Arról azonban szó sem lehet, hogy Magyarország általában afgán menekültek szétosztásában vegyen részt, őket befogadja – jelentette ki.

Habár a Külügyminisztérium vasárnap azt állította, hogy nem tartózkodik magyar állampolgár Afganisztánban, 26 magyar napok óta a kabuli repülőtéren várakozik. Bár kedden úgy tűnt, hogy elindulhatnak Európa felé a magyarok, akik a kabuli holland nagykövetséget védték egy magáncég alkalmazásában, a 24.hu információi szerint továbbra is az afgán főváros repterén várnak a felszállásra. 

„A 26 fő mellett időközben további magyar állampolgárok is jelentkeztek a külügyminisztériumnál. Velük is folyamatos a kapcsolattartás, számukat és kihozataluknak pontos részleteit biztonsági okokra való tekintettel nem hozhatjuk nyilvánosságra” – jelezte a Külügyminisztérium közleményében.

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top