Néhány évvel ezelőtt Szó Gellért Őrség Zöld Aranya nevű desszertje nyerte el az ország tortája címet, és az egyik legfontosabb hozzávalója nem volt más, mint a tökmagolaj, nevét is erről kapta. A környező országok közül Ausztriában és Szlovéniában van nagy hagyománya a zöld arany készítésének, itthon pedig az Őrség jeleskedik ebben. A jellegzetes ízű olajat, aminek sokak szerint sok kedvező élettani hatása van, sokan salátákhoz használják, de levesekhez, desszertekhez is illik, sőt.
Sajtkrém tökmagolajjal
Hozzávalók:
- 20 dkg krémsajt
- 1/4 csésze pirított tökmag
- 1 evőkanál tökmagolaj
- 1 1/2 teáskanál dijoni mustár
- só és frissen őrölt bors
Elkészítés:
A krémsajtot keverjük össze az összeaprított tökmaggal, a tökmagolajjal és a mustárral, majd sózzuk és borsozzuk, és még találás előtt szórjunk rá egész tökmagokat.
(via Delish)
Rántotta tökmagolajjal
Hozzávalók:
- 1 evőkanál sótlan vaj
- 1 közepes mogyoróhagyma, apróra vágva (¼ csésze)
- ¾ csésze finomra vágott sonka
- 1 teáskanál pirított tökmag
- 4 nagy tojás, enyhén felverve
- 10 dkg reszelt ementáli sajt
- 1 evőkanál tejföl
- só és frissen őrölt fekete bors
- 2 teáskanál tökmagolaj
- durvára vágott petrezselyemzöld a díszítéshez
Elkészítés:
Egy közepes edényben, közepes lángon olvasszuk meg a vajat, majd adjuk hozzá a mogyoróhagymát, a sonkát és a tökmagot. Öt-hat perc után adjuk hozzá a tojásokat, folyamatosan kevergetve süssük tovább, amíg be nem sűrűsödik. Ezután vegyük le a tűzről, és keverjük bele a sajtot és a tejfölt, majd sóval és borssal ízesítsük, és tegyük át egy tálba. Díszítésként locsoljuk meg tökmagolajjal és szórjunk rá petrezselymet.
(via Saveur)
Fagylalt tökmagolajjal
Hozzávalók:
- 12 gombóc kiváló minőségű vaníliafagyi
- 80 g kristálycukor
- 100 g tökmag
- 4 evőkanál tökmagolaj
- 200 ml tejszín
- 2 evőkanál porcukor
- vaníliarúd
- mentalevelek
Elkészítés:
Olvasszuk fel a kristálycukrot egy serpenyőben, szórjuk rá a durvára aprózott tökmagot, és jól keverjük össze, majd öntsük rá zsírpapírra, egyenletesen oszlassuk el, és hagyjuk megszilárdulni. A megszilárdult keveréket helyezzük két zsírpapír közé, és sodrófa segítségével a kívánt méretűre törjük össze. Ezután tegyük a tejszínt egy tálba, és adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart belsejét. Miután a tejszínt kemény habbá verjük, édesítsük vaníliás cukorral és porcukorral. Ezután porciózzunk ki személyenként három gombóc vaníliafagylaltot a tálkákba, és tegyünk a tetejére tejszínhabot, szórjuk meg tökmagdarával, csepegtessük rá a tökmagolajat, ízlés szerint még vaníliarúddal és néhány mentalevéllel is díszíthetjük.
(via Steier Kraft)
Kuglóf tökmagolajjal
Hozzávalók:
- 4 tojás 1/2 csésze víz
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 1/2 csésze pirított tökmagolaj
- 1/2 csésze tökmag
- 3/4 csésze porcukor
- 1/2 csésze kristálycukor
- 1 3/4 csésze liszt (átszitálva)
- 2 teáskanál sütőpor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, illetve kenjünk ki és lisztezzünk ki egy kuglófformát, az aljára szórjunk tökmagot. Ezután keverjük össze a tojássárgáját, a vizet, a porcukrot, a vaníliakivonatot és a tökmagolajat. Egy külön tálban verjük fel a tojásfehérjét és a kristálycukrot, amíg közepesen kemény vagy kemény habbá nem áll össze. A tojáshab 1/3-át az átszitált liszttel és a sütőpor felével együtt a tésztához keverjük, majd ha ezt jól összedolgoztuk, a maradékot is hozzátesszük. Ezután a tésztát öntsük a kizsírozott formába, és süssük 50 percig. A kész kuglófot tálaljuk porcukorral meghintve, vagy akár egy gombóc vaníliafagylalttal, illetve tökmagolajjal meglocsolva.
(via La Tourangelle)