Ha karácsony, akkor bejgli, de idén a hagyományos diós, mákos és gesztenyés bejglin kívül mást is kipróbálnál? Készítsd el ezt a kakaós bejglit, nem fogsz csalódni!
Omlós kakaós bejgli recept
Ha szereted a kakaós süteményeket, feltétlen süsd meg ezt a bejglit, mert nagyon finom, és egyáltalán nem bonyolult.
Hozzávalóka tésztához:
- 25 dkg liszt
- 6 dkg vaj
- 4 dkg zsír
- 5 dkg porcukor
- 1 tasak porélesztő
- 1 tojás sárgája
- 0,5 dl habtejszín
- 6 dl víz
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 tábla 60- 70 %-os étcsokoládé
- 1 evőkanál kakaópor
- 5 dkg cukor
- 1,5 evőkanál szilvalekvár
- 1 késhegynyi vaníliakivonat
Elkészítés:
- Egy tálba szitáld át a lisztet, add hozzá a szobahőmérsékletű vajat, valamint a zsírt, és dolgozd el. Ez után a cukrot, az élesztőt és egy csipet sót is keverj hozzá, majd jöhet a tojássárgája, a habtejszín, meg a víz. Ha mindezzel megvagy, gyúrd össze alaposan, takard le, és pihentesd egy órát a tésztát.
- Közben készítsd el a tölteléket. Törd össze a csokoládét, kicsit olvaszd meg, add hozzá a cukrot és a kakaót, valamint a vaníliát és a lekvárt.
- Ha a tészta megkelt, nyújtsd ki, kend meg a töltelékkel, csavard fel, kend meg a tojássárgájával, és hagyd egy fél órát állni újra. Végül előmelegített sütőben süsd 180 fokon körülbelül 40 percig. Ha kihűlt szórd meg alaposan porcukorral!
+ 1 tipp a bejgli szerelmeseinek: Ha további különleges bejgliket sütnél idén karácsonyra, akkor ne hagyd ki a narancsos-csokis töltelékkel megpakolt verziót sem. Ennél arra kell figyelned, hogy sűrű, de nagyon is jól kenhető legyen a tölteléked!