nlc.hu
Gasztro
Receptek Gáspár Bea harmadik szakácskönyvéből

Gáspár Bea tölti-rántja a kelkáposztát – megjelent a harmadik szakácskönyve

A tematika a szokásos, keveredik benne a klasszikus és a modern háziasszony világa. Megszórva egy rakat Nógráddal.

„Oké, dzsippel mentem, de mibe férjen bele harminc csirke?” – ezzel a címmel jelent meg 2019-ben interjúnk Gáspár Beával. Akkor annak apropóján beszélgettünk vele, hogy megjelent egy szakácskönyve nagyjából két évvel azután, hogy megnyerte A Konyhafőnök VIP aktuális évadát. Elmondta, hogy az adásfolyam miként változtatta meg a főzéshez való viszonyát. „A műsor előtt jobban szerettem főzni, most kísérletezni szeretek jobban. Kitalálok dolgokat, bevásárolok hozzá, és megcsinálom. Csak új technikákkal nem kísérletezem – közölte. – Van egy thermomixerem, ez krémleveshez meg szószokhoz elég jó. Kitchen Aid gépem viszont nincsen, annál csak olcsóbbak vannak, például egy ETA robotgép. Szeretem, mert darál húst, reszel mindent, és van egy marha nagy üstje, és három kiló liszttel is elbánik. Hozott Győző egyszer valami menő márkát, hallod, fél kiló liszttől kipurcant, mondtam is, hogy vigye vissza.” 

A Konyhafőnök a konyhai szokásokon túl a Gáspár családban is megváltoztatott valamit. Hirtelen Bea lett a „zászlóshajó”, pedig attól a pillanattól kezdve, hogy anno képernyőre kerültek, a családot sokkal inkább Győzikével azonosították. Két éve az is kiderült, hogy ez a helycsere Győzőt nem zavarja. „Azért nem zavarja, mert szeret annyira, hogy megengedje, hogy azt csináljam, amit szeretek – szólt a magyarázat. – Amikor én önjáró lettem, anyagilag éppen a béka segge alatt voltunk, és tökmindegy volt, hogy ki hozza a pénzt, csak legyen. Fizessük be a számlát, legyen meg a kocsi biztosítása, legyen meg a casco.”

Győző ezt ugyanakkor (mert természetesen ott volt az interjú készítésekor) a következőképpen kommentálta: „Szoktam neki mondani, hogy hallom, Bea, ebbe a hotelbe mégy bemutató főzésre, és kérdezem, hogy elmehetek-e vele, mert kétágyas lakosztályt kap. Nem gondoltam volna, hogy… érted, már húsz éve vagyok a piacon, 1999-ben kezdtem, és közel kétezer-hétszáz Romantic-bulit csináltunk, de 2019 a Bea éve volt. Rengeteget hakniztunk együtt, és nem tőlem kérnek autogramot, hanem tőle. Ő a hozsanna a magasságból, ő a nagyasszonyunk, tényleg ő az. Én, Gáspár Győző sosem gondoltam volna, hogy engem a méltóságos Bea asszony fog eltartani. Amikor elment a Konyhafőnökbe, csak legyintettem, hogy jól van, menjél, szerdán kezditek a forgatást, és pénteken úgyis kiesel, azt jössz haza. Így engedtem el őt, aztán 2017. április 4-én megnyerte a versenyt, és ha megnézzük az utóbbi két évet, hát én dobok egy hátast, hogy mennyi felkérést kapott. Jó esetben az van, hogy »Beácska, mehetek veled fellépni?« Én vagyok a sofőrje… ugye, Bea asszony?”

A forgatókönyv azóta sem változott, Gáspár Bea életében azóta is központi téma a főzés: a Hal a tortán adásaiban sürög-forog, de közben a Life TV-n mondja el, hogy egy élet is kevés lenne kipihennie a Gáspár családot, illetve megjelent a harmadik szakácskönyve. Miként az első és a (tavalyi) második kötet, úgy ez is a bevált tematikát követi: van egy amolyan házias rész, illetve egy modernebb. Ami viszont mindhárom könyvben fontos: nagyrészt különösebb konyhai tudás nélkül elkészíthető fogások sorakoznak benne. Három receptet mutatunk ezek közül:

Vitello tonnato (borjúszeletek tonhalmártásban)

„Jó öt éve ez a kedvenc előételem, de elárulom, mindig főételnek kérem. Egy balatonakarattyai kiváló étteremben ettem eddig a legfinomabbat, ezért képes vagyok évente legalább egyszer odautazni, hogy egyek egy jó vitello tonnatót!”

Hozzávalók:

A borjúhúshoz: 1 közepes salottahagyma, 0,5 dl olívaolaj, 1 kiskanál tengeri só, 1 kg borjúhátszín, 1 dl könnyű száraz fehérbor, 1 l húsleves

A tonhalmártáshoz: 20 dkg majonéz, 20 dkg olajos szardella, 20 dkg tonhalkonzerv (olajos), 2 evőkanál kapribogyó (sózott), 

A tálaláshoz: őrölt bors

Az elkészítés: A lehéjazott, finomra aprított hagymát az olívaolajon közepesen lepirítjuk, majd a sóval bedörzsölt borjúhúst nagyobb hőmérsékleten jól körbesütjük benne. Ezután a fehérborral felöntjük, és közepes hőmérsékleten elforraljuk. Amikor a bor elpárolgott, a húslevest ráöntjük, és nagyon alacsony hőfokon, kíméletesen, kb. 2 óra alatt puhára pároljuk, majd a főzőlében hagyjuk teljesen kihűlni. A tonhalas mártáshoz a majonézt, a szardellát, a tonhalkonzervet és a kapribogyót összeturmixoljuk. A lehűtött borjúhátszínt egy éles késsel 3-4 milliméter vastag szeletekre vágjuk, szépen tálra rendezzük, és a friss tonhalmártással beborítjuk. Hideg helyen 1 órát pihentetjük, majd frissen őrölt borssal meghintve tálaljuk.

borjú tonhalmártással

Fotó: Kaszás Gergely

Zsákbamacska, avagy töltött-rántott kelkáposzta

„Kedves barátnőm, Katika Kazáron lakik. Amikor először voltunk náluk vendégségben, ezzel a tipikus helyi fogással kedveskedett nekünk. Nagyon ízlett, ezért el is kértem a receptjét, amit készségesen meg is adott. Ha elkészítitek, ti is rá fogtok jönni, hogy milyen finom ételeket tudnak kitalálni a nógrádi emberek, főleg a kazáriak!”

Hozzávalók: 2-3 babérlevél, 1 kiskanál egész köménymag, só, 1 nagy fej kelkáposzta, 1 kg csirkemellfilé, 10-12 szelet gépsonka, 10-12 szelet sajt (lehet füstölt is), 

A panírozáshoz: finomliszt, 4 db tojás, 2 dl tejföl, zsemlemorzsa

A sütéshez: napraforgóolaj

Az elkészítés: Egy nagy fazékban vizet forralunk, a babérlevéllel, a köménymaggal és sóval ízesítjük. A kelkáposztát leöblítjük, leveleire szedjük, és a forró vízben néhány percig blansírozzuk, azaz félpuhára főzzük. A csirkemellet leöblítjük, papírtörlővel szárazra töröljük, 10-12 szeletre vágjuk, kiklopfoljuk és besózzuk. A blansírozott kelkáposztaleveleket szárazra töröljük, majd mindegyikre egy szelet húst, erre egy szelet sonkát, a sonkára pedig egy szelet sajtot teszünk. A kelleveleket, mintha töltött káposztát készítenénk, felgöngyöljük, majd a szokásos módon lisztbe, tejföllel elkevert tojásba, végül zsemlemorzsába hempergetve bepanírozzuk. A panírozott kelbatyukat bő, forró olajban kisütjük, de csak lassan, hogy a sajt belül elolvadjon, és a panír ne égjen meg.

töltött-rántott kelkáposzta

Fotó: Kaszás Gergely

Sakkszelet

„Ez egy nehéznek tűnő feladat, ámbár csöppet sem az. A férjem azért kedveli, mert fekete-fehér, mint a zebra színei. Persze az sem mellékes, hogy isteni finom is!”

Hozzávalók:

A sárga tésztához: 16 dkg margarin, 16 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 3 db tojás, 12 dkg finomliszt, 1/2 csomag sütőpor 

A barna tésztához: 16 dkg margarin, 16 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 db tojás, 10 dkg finomliszt, 2 dkg kakaópor, 1/2 csomag sütőpor

A töltelékhez: 30 dkg sárgabaracklekvár

A mázhoz: 20 dkg étcsokoládé, 4 evőkanál napraforgóolaj

Az elkészítés: A sárga tésztához a margarint, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat robotgéppel habosra keverjük. A tojások sárgáját, majd a liszttel elkevert sütőport is belekeverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és ezt is óvatosan a masszába forgatjuk. A tésztát sütőpapírral bélelt sütőlemezre kenjük, és 170 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt világos színűre sütjük. Amíg sül, a barna tésztát a sárgához hasonlóan összeállítjuk, a kakaóport is belekeverjük, majd úgy, mint a sárgát, kisütjük. A megsült lapokat hosszában kettévágjuk, lekvárral megkenjük, és a kétféle színt váltogatva egymásra helyezzük. Az így kapott sütemény tetejére egy nagyobb deszkát, vagy hasonló sima tárgyat fektetünk, arra pedig nehezéket rakunk, és kb. 1 órán át nyomatjuk, hogy szépen összeragadjanak a tészták. Ezután a nehezéket levesszük, és a süteményt éles késsel kb. 1,5 centi vastag szeletekre vágjuk. Az első szeletet lefektetjük, lekvárral hosszában megkenjük, ráfektetjük a következő szeletet úgy, hogy a vaníliás részre kakaós, a kakaósra vaníliás rész essen váltakozva. A szeleteket lekvárral megkenve egymáshoz ragasztjuk, négy szeletből egy rúd sütemény lesz. Ezeket a rudakat csokoládémázzal vonjuk be. Ehhez a hozzávalókat gőz felett felmelegítjük, és a rudak tetejére és oldalára kenjük. Néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük, majd felszeletelve kínáljuk.

sakkszelet

Fotó: Kaszás Gergely

(A Bea konyhája 3 a BOOOK kiadó gondozásában jelent meg)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top