nlc.hu
Dekor

Retró karácsony díszek, játékok és konyhai eszközök

Lemezárgyári játékok, Jézuskás képeslapok és gombás izzósor – 10 retró karácsonyi fotó, amit meg fogsz osztani a barátaiddal

Ha a 80-as években, vagy korábban voltál gyerek, akkor biztosan emlékszel ezekre a karácsonyi díszekre, játékokra és konyhai eszközökre!
karácsonyi izzósor és tv maci mesekönyv

Túlságosan szeretem az adventi időszakot és a karácsonyt. Szeretem a régi, karácsonyi népdalokat, az egyházi énekeket, szeretek hajnalban roratéra menni és saját kezűleg készíteni az adventi koszorút, vagy kopogtatót. Odáig vagyok az ünnepi filmekért, és addig nem jövök ki a konyhából, amíg tökéletesre nem sikerül a mandulás csillag, vagy a karácsonyi gyümölcskenyér. Ezek után nem meglepő, hogy amikor ráakadtam a retró díszeket bemutató, a régmúlt karácsonyait idéző Retró Karácsony Instagram-fiókra, akkor órákig néztem gyerekkorom kedvenceit! Kiválasztottam belőlük néhányat, amiket tuti meg fogsz osztani a barátaiddal, ha a 80-as években, vagy korábban voltál gyerek!

Kétféle ember volt: aki csak nézte a fán ezeket a régen nagyon menőnek számító díszeket, és aki állandóan széthúzta őket kíváncsiságból.

A gomba mostanában már csak akkor kerül szóba karácsonykor, ha valaki Wellington bélszínt készít az ünnepekre. Bezzeg 1973-ban, minden boltot elárasztotta az ilyen gombás izzósor, amit aztán körbefuttattunk a fán!

Ma már csak kevesen használnak csúcsdíszt a dekorációhoz, pedig régen elképzelhetetlen volt a karácsonyfa nélküle.

Jómagam azok közé tartoztam, akik annyira szerették ezt a mesekönyvet, hogy ezzel aludtam hetekig! 30 forint körül volt az ára a ’80-as években. Most úgy kell vadászni antikváriumokban. Általában 3000 és 5000 forint között árulják.

Ezzel a Lendület helikopterrel ugyan nem tudtunk volna korabeli celebek impozáns lakodalmára repkedni, de – fiúk és lányok együttesen – nagyon vágytunk arra, hogy ilyet hozzon a Jézuska! Tudod, hogy Lemezárugyár játékainak van egy gyűjtőoldala?

Beszéltünk már dekorációról és karácsonyi ajándékként érkezett játékokról, de nem hagyjuk ki a konyhát sem! Anyáink, nagyanyáink ezekkel a sütiformákkal készítették a hókiflit és a diókát az ünnepi asztalra. Mi pedig mosogathattuk őket…

Régen ilyen hatalmas, újrahasznosítható dobozokban árultak a szaloncukrokat, amiből kétségtelen tény, hogy a vajkaramellás és a zselés volt a legkelendőbb. Kiknek gyűjtik még mindig a szülei ilyen dobozokban a családi fotókat?

Vissza a dekorációhoz! Nemcsak ornitológusok csíptették az ilyen díszeket a karácsonyfára régen!

Aki nem bírta a madarakat, azok ilyen állatokkal dekorálták a karácsonyfát!

Végezetül emlékezzünk meg a korszakról, amikor nem volt Messenger, Insta, SMS, Viber… Szóval képeslapokkal kívántuk Kellemes Ünnepeket a rokonoknak, csak arra kellett figyelni, hogy időben feladjuk, különben januárban érkezett meg hozzájuk a rajzolt Jézus.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top