nlc.hu
Szabadidő

A karácsonyi képeslap története

Innen, 2020-ból nézve elég bizarr némelyik korai karácsonyi képeslap

Te ismered a karácsonyi képeslap történetét?

Hol vannak már azok az idők, amikor képeslapot gyűjtöttek a gyerekek, és izgulva várták a postán érkező üdvözlő lapokat? Ma már inkább Facebookon, e-mailen köszöntjük meg egymást az ünnepek alkalmával, egyre ritkább, hogy a klasszikus módszerrel, azaz a postán dobjuk fel a jó öreg képeslapot.

De kinek köszönhetjük az első karácsonyi képeslapot?

Hogy mikortól tekinthetünk egy illusztrált levelezőlapot képeslapnak, arról megoszlik a kutatók véleménye, mint ahogy arról is, hogy hol és mikor jelent meg az első képeslap. Az viszont biztos, hogy a képes levelezőlap viszonylag fiatalnak mondható, előzményének pedig a postai levelezőlapok, és a borítékban elküldött üdvözlő kártyák tekinthetőek. 

A Képeslap múzeum szerint a nyomdai úton előállított kártyák már a 19. század elején népszerűek voltak, de a nyílt formában elküldött levelezőlapot csak 1869-től alkalmazták, elsőként épp az Osztrák-Magyar Postaigazgatóság területén. Majd az 1870-es évek elejétől illusztrált levelezőlapok is forgalomba kerültek. 1896-ban a Magyar Posta pedig 32 lapból álló millenniumi sorozatot jelentetett meg, főként budapesti és történelmi témákkal, néhány vidéki tájképpel.

A karácsonyi képeslapküldés szokása pedig egy bizonyos Sir Henry Cole nevéhez fűződik, aki közhivatalnokként dolgozott, és igencsak meggyűlt azzal a baja, hogy  karácsony tájékán elárasztották a megválaszolandó levelek. Ekkor jutott eszébe a feliratozott karácsonyi képeslap gondolata, amit nem sokkal később egy jól ismert művésszel, John Calcott Horsley-val meg is terveztetett. Ez lett belőle:

 

karácsonyi képeslap, képeslap,

Henry Cole első karácsonyi képeslapja. Fotó: Getty Images

A lap közepén lévő képen egy család három generációját láthatjuk, akik a címzettre emelik poharukat. A lap két oldalára jó cselekedetekre buzdító rajzok kerültek: ételt és ruhát osztanak a szegényeknek.

Ebből a képeslapból összesen 1000 darab készült, darabonként egy schillingért árulták.
A nyomdatechnika rohamos fejlődésének köszönhetően 1860-ra már nagy ütemben gyártották, 1880-ban pedig már a karácsonyi hagyományok elmaradhatatlan része lett.

Érdekesség, hogy Angliában az első karácsonyi üdvözlőkártyák a nevükkel ellentétben nem téli vagy vallási témákat ábrázoltak, hanem inkább a tavasz közeledtét jelző virágok, tündérek és egyéb színes ábrák szerepeltek rajtuk. 

Karácsonyi képeslapok: a kezdetek

A korai karácsonyi képeslapok nagyon máshogy néztek ki, mint a maiak. Fotó: Getty Images

Népszerűek voltak a gyerekeket és állatokat ábrázoló humoros, szentimentális, vagy innen 2020-ból nézve,  kissé morbidnak tűnő képek.

Akkoriban Angliában (és úgy egyáltalán Európában),  jó ha 45 évig éltek az emberek, a gyermekhalandóság pedig iszonyú magas volt, arról nem beszélve, hogy a gyerekek helyzete és megítélése teljesen más volt, mint ma, már hatévesen kis felnőttként kezelték őket. 

A temetési körmenetek a mindennapi élet része volt, az emberek simán beszéltek a halálról, így nem volt számukra az sem furcsa, hogy szenvedő arcú hóemberek, és gyerekeket elraboló krampuszok szerepelnek a karácsonyi üdvözlőlapokon.

Wishing you a merry Christmas
A happy Christmas. [front]

Alig negyven évvel később a karácsonyi képeslapküldés szokása elterjedt egész Európában, és a mai napig része az életünknek.

 

A világ túloldalán, az Egyesült Államokban is hasonló időben, az 1840-es évek végén jelent meg az első képeslap, amit Louis Prang készített. Később, a Hall fivérek képeslapjai terjedtek el tömegáruként, 1915-ben. Ők a legnagyobb képeslapgyártók mind a mai napig.

A huszadik században világszerte kiadók jöttek létre a képeslapok rajzolására, de újságok és múzeumok is jelentettek meg üdvözlőlapokat. Mára azonban visszaszorult a fontosságuk, az internet és főleg a social média hatására egyre ritkábban adunk fel postán képeslapot, ugyanakkor maga a szokás továbbra is él a virtuális térben is.

Kiemelt kép: Profimédia

A közösségi média és hatásai:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top