nlc.hu
Életmód

A mérgező kapcsolat jelei

5 óriási felkiáltójel, hogy jó eséllyel mérgező kapcsolat vár rád

Az egészségtelen, olykor akár mérgező jeleket fontos felismerni már az első pár randin, hogy ne romboljon, hanem építsen egy párkapcsolat.

Kaytee Gillis pszichoterapeuta szerint az lenne a legnagyobb áttörés minden tekintetben, ha újra kapcsolódni tudnánk a megérzéseinkkel és hallgatnánk is azokra a belül motoszkáló gondolatokra, melyek mindig jelzik, ha a másikkal valami nincs rendben. A tudatalattink megérzi, ha mérgező kapcsolat vár ránk, csak elszoktunk tőle, hogy meghalljuk a szavát. A szakember a következő öt jelet emelte ki, amire mindig érdemes odafigyelni már az első randin is.

1. Az exét gyalázza

Érthető, ha haragszik a másikra, hiszen valószínűleg az exe összetörte a szívét, a közös múlt és szakítás fájdalmas tud lenni. De ha mindezt egy első randin már elkezdi elemezni, és gyalázza az exét minden második mondatában ahelyett, hogy rád figyelne, akkor onnan menekülni kell. Nemcsak azért, mert nem érdekled igazán, hanem mert ha az exéről ilyen tiszteletlen hangnemben beszél egy kvázi idegennek, akkor rólad is így fog beszélni előbb-utóbb másoknak.

2. Csak magáról beszél

Érdemes úgy nekikezdeni a randizásnak, hogy tudatosítod magadban, hogy mindenki különböző komfortérzettel rendelkezik a kommunikáció terén. Lehet, hogy a veled szemben ülő partnernek új terep a randizás, vagy csak nehezen kezeli a társas helyzeteket, ezért figyeld meg, hogyan beszél. Üres fecsegést hallasz? Csak azért beszél, hogy nehogy csend legyen? Hagy téged is közbeszólni vagy úgy tűnik, hogy nem érdekli a mondanivalód? Ha csak magáról beszél és nem is kérdez rólad, az általában azt mutatja a szakember szerint, hogy később sem fogja megadni azt a figyelmet, amit megérdemelnél.

Fiatal nő és férfi a gyertyafénynél

A túl tökéletes is egy figyelmeztető jel lehet (Kép: Getty Images)

3. A beleegyezésed nélkül hoz döntést

Figyeld meg, hogy a partnered hogyan viselkedik, ha döntéshelyzetbe kerültök. Nem hajlandó kompromisszumot kötni a döntéssel kapcsolatban? Meg sem hallgatja a véleményedet? Minden kapcsolatban szükség van kompromisszumokra, és a kommunikáció elengedhetetlen a különböző elképzelések és vágyak közötti szakadék áthidalásához. Ugyanez vonatkozik a szexualitásra vagy az egymásnál való tartózkodásra is. Bár az intimitásra vagy az összeköltözésre nincs meghatározott időhatár, figyelj arra, hogy mikor érzed úgy, hogy a párod rád akar erőltetni valamit és nem hagy teret a visszautasításra. Ez a határaid megsértését jelenti és bizony mérgező kapcsolatra utal.

4. Azt hiszi, jobb mindenkinél

Nagy figyelmeztető jel lehet az is, ahogy másokkal viselkedik a partnered. Udvariatlan az étteremben a pincérrel? Megjegyzéseket tesz idegenek külsejére? Belerúg a kóbor macskákba? Lehet, hogy veled kedves, de ha másokkal bunkó a partnered, akkor az azt is jelentheti, hogy más emberek felett állónak érzi magát és kihasználja, ha mások gyengébbek nála. Mindenképp menekülni kell tőle.

5. Kényelmetlenül érzed magad a társaságában

Ne tagadd le a valóságot saját magad előtt, legyél őszinte a randi után és gondold át, hogyan érezted magad a partner társaságában. Szorongósan? Idegesen? Láthatatlannak? Mindez rengeteget elárul arról, hogy milyen ember ült veled szemben. Ennek az ellenkezője is igaz: ha úgy érzed, hogy tökéletes vagy túl jó ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg az is. Mindenkinek vannak hibái, és ha valaki úgy állítja be magát, mintha tökéletes lenne, az már önmagában is egy nagy felkiáltójelet jelent. Bízz a megérzéseidben, mert könnyebb kiszállni egy potenciálisan mérgező kapcsolatból, még mielőtt elkezdődne, mint sok évvel később menekülni a bántalmazásból.

A jó kapcsolat:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top