nlc.hu
Gasztro

Tavaszhozó: a legízletesebb medvehagyma krémleves

Itt a tavasz, és ezzel a medvehagymaszezon is beköszöntött. Ilyenkor a levesekből sem maradhat ki ez az aromás fűszer, éppen ezért egy könnyű és illatos medvehagyma krémleves recepttel készültünk.

A medvehagyma karakteres íze hozzátartozik a tavaszhoz. Sokan szeretjük, mert rengeteg ételt izgalmassá tehetünk vele, a pogácsától kezdve a leveseken át a mártásokig.

Miért olyan egészséges a medvehagyma?

A medvehagymát nemcsak az íze miatt érdemes fogyasztanod. Fertőtlenítő, gombaölő hatással rendelkezik, jót tesz a koleszterinnek, a levelei magas klorofilltartalommal bírnak, ezáltal vértisztító hatása is van. De a sornak itt még nincs vége: a medvehagymával támogathatod az immunrendszeredet, vízhajtó hatásának köszönhetően pedig a szervezetben felgyülemlett pangó víztől is könnyebben megszabadulhatsz.

Emésztési problémák ellen, puffadásra, és a májad egészségének a támogatására is hasznos kis növény. Tovább nem is érvelünk, mert az íze úgyis meggyőzi azt, aki egyszer megkóstolja.

Tavaszi medvehagyma krémleves

Ha egy könnyű és krémes levesre vágysz, akkor ezt a medvehagyma krémlevest készítsd el! Hétköznap estére tökéletes vacsora, de hétvégén a főfogás előtt is megállja a helyét.

Medvehagyma krémleves tányérban

Pillanatok alatt kész a medvehagymás krémleves
(Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 2 marék friss medvehagymalevél
  • 2 közepes méretű burgonya
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 50 dl tejszín (20%)
  • 1,5 dl víz
  • só, bors, koriander

Elkészítés:

Hámozd meg a hagymát és a burgonyát, majd szeleteld fel őket. Tegyél fel egy lábasban vizet, és dobd bele a zöldségeket. Mosd meg a medvehagymát, majd egy marékkal dobj a vízbe belőle. Most jöhetnek a fokhagymagerezdek: zúzd össze őket, és a fűszerekkel együtt add hozzá a levesedhez. Főzd addig az egészet, amíg a burgonya puha nem lesz. Ekkor vedd le a tűzhelyről, és hagyd egy kicsit kihűlni, mielőtt a turmixgépbe öntenéd.

Szűrd le a levest, de a levét egy másik lábasba öntsd, mert szükséged lesz még rá! Turmixold le a zöldségeket, a maradék medvehagymával együtt, majd öntsd vissza az előzetesen leszűrt lébe, és add hozzá a tejszínt. Főzd forrásig, és közben kóstolgasd, ha szükségét érzed, ízesíts utána.

Sajtkockákkal, krutonnal, és friss, aprított medvehagymával megszórva tálald!

Süss velünk sütiket!

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top