nlc.hu
Kert

Igénytelen, évelő, árnyéktűrő növények a kertben

Árnyékos kertek sokat tűrő virágai: cudar körülmények között is lehet színpompás a kerted

Olyan virágokat mutatunk, amelyek nemcsak a félárnyékot és a szárazságot tűrik jól, de még évelők is.

Milyen virágok tűrik a félárnyékot és a szárazságot, emellett évelők is? Nem lehetetlen feladat teljesíteni ezeket az elvárásokat, és színpompás növényekkel benépesíteni a kertet.

Hunyor (Helleborus)

Amellett, hogy a népi hagyomány szerint a gonosz szellemeket is elűzi, ez az évelő növény már nagyon korán tavasszal virágot bont. A boglárkafélék családjához tartozó mérgező növény különleges formájú, lilás virágai akár egy hónapig is virágoznak. Nem igényes növény, kedveli a meszes talajt és a félárnyékot. Nyáron még öntözni sem kell, ilyenkor van a hunyor nyugalmi időszaka.

Hunyor (Helleborus)

Hunyor (Helleborus) – Fotó: Unsplash

Örökzöld japán lonc (Lonicera japonica ‘Halliana)

A kúszónövények csoportjába tartozó lonc házfalakra, kerítésekre kúszik, ha erre nincs lehetősége, akkor a talajon szélesen terjed. A lonc virágai fehér árnyalatúak, és rendkívül illatosak, télen kékesfekete termést hoz, ami mérgező. Ez a növény sem túl igényes, kedveli a napos fekvést, de jól érzi magát félárnyékos helyen is, átlagos kerti talajban is jól fejlődik. Vízigénye közepes, a kevesebb több nála is érvényes.

Japán lonc virágzás közben

Japán lonc (Fotó: Getty Images)

Nyáriorgona (Buddleja davidii)

Sok országban gyomnövényként tartják számon, ez is mutatja, nem túl igényes fajtáról van szó. A nyáriorgona, más néven pillangócserje (a pillangók ugyanis egyenesen odáig vannak érte), virágai júliustól szeptemberig nyílnak különféle színekben, a lilától egészen a rózsaszínig. Kedveli a napsütést, de a félárnyékban is elél, a talajjal szemben nem igényes, meszes, homokos talajon is nő.

nyáriorgona

Nyáriorgona (Fotó: Unsplash)

Kasvirág (Echinacea)

A mutatós évelő dísznövény nagyméretű virágai júliustól szeptemberig díszítik a virágágyakat. Igazi jolly joker, elviseli a szárazságot, hosszan virágzó fajta, és minden lehetséges színben előfordul. Kipréselt leve vagy szárított kipréselt leve megelőzheti vagy csökkentheti a megfázás tüneteit a betegség kezdetekor.

Echinacea

Echinacea (Fotó: Unsplash)

Kúpvirág (Rudbeckia)

A magas kúpvirág lágyszárú évelő növény, ami másfél két és fél méter magasra fejlődik. Júliustól októberig virágzik, a virágok fészkes virágúak és száruk hosszú. A kúpvirág bírja a tűző napot, de valójában a félárnyékot szereti. A természetben a vízzel borított területeken, ártereken nő, de jól viseli a szárazságot és a hőséget is. Fagyra nem érzékeny, jól tűri a hideget. Annyira szapora, hogy kordában kell tartani, de több négyzetmétert is be lehet vele virágosítani kerítések mentén, ház mellett.

Rudbeckia, kúpvirág

Kúpvirág (Fotó: Unsplash)

Árnyékliliomok (Hosta)

Az árnyékliliomok a félárnyékos, árnyékos kerteket kedvelik, és alkalmasak a más növényfajokkal nehezen benépesíthető kedvezőtlenebb adottságú sarkok színesítésére, dekorálására. Leveleik íveltek, szív alakúak, élénkzöldek, vagy csíkosak, mintázottak, virágaik fehérek és lilásak. Szárazságtűrők, különleges igényeik nincsenek, de a tűző napsugarakat nem kedvelik.

árnyékliliom

Árnyékliliom (Fotó: Unsplash)

Gólyaorr (Geranium)

Az alacsonyra növő évelő dísznövény nagyobb növények árnyékába vagy talajtakaróként is ültethető. Kisméretű, fehér, rózsaszín és világos lila virágai vannak, melyek április végétől egészen nyár elejéig nyílnak. Vízigénye alacsony, nem szükséges öntözni.

gólyaorr

Gólyaorr (Fotó: Getty Images)

Pettyegetett tüdőfű (Pulmonaria officinalis)

Évelő, fagytűrő növény, rózsaszín, majd kékké váló kis virágai vannak májusban, amit imádnak a beporzók. A bokros növekedésű növény tőlevelei hosszú nyelűek, fehér foltosak. Nagyobb fák, cserjék árnyékába is ültethetők.

Pulmonaria officinalis

Pulmonaria officinalis, tüdőfű (Fotó: Unsplash)

Püspöksüveg (Epimedium)

A dísznövényként püspöksüveg vagy tündérvirág fajai szintén a fák árnyékában virulnak a legszebben. Az alacsony növésű változatok kiváló talajtakarók. A tavasszal nyíló virágainak színe sárga, lila, narancs vagy rózsaszín, a püspöksüveg kiszorítja a gyomnövényeket. Szereti a száraz talajt, és jól párosítható árnyékliliommal, páfránnyal, tüdőfűvel.

püspöksöveg

Püspöksüveg (Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top