nlc.hu
Életmód

Tavasz a világ legnagyobb virágoskertjében

Ilyen mesés a tavasz a világ legnagyobb virágoskertjében – fotók

Évente mintegy 7 millió növény bont virágot a világ legnagyobb virágoskertjében, a Keukenhofban, ahol a tavasz a főszezon. Nézzétek csak!

A hollandiai Lisse településen található a Keukenhof, melyet Európa Kertjeként is emlegetnek. A világ legnagyobb virágoskertjéről van szó: a területe 32 hektár és évente körülbelül 7 millió virághagymát ültetnek el itt. Ezek legnagyobb része természetesen tulipán, de emellett többek között jácintok, náriszok, rózsák, íriszek, liliomok és szekfűk is bőséggel nyílnak, ahogy a gyümölcsfák is ontják a virágözönt. A kert tavasszal nyújtja a szó szoros értelmében véve legmesésebb látványt.

Tavasz a Keukenhofban

(Fotó: Getty Images)

A nagyközönség előtt a kert március közepétől kezdve, 8 héten át áll nyitva, a világhírű tulipánkiállítás idején, a legtöbben pedig általában április közepén keresik fel. 2019-ben a Keukenhof 1,5 millió látogatót fogadott. Az év többi részében rendszeresen ad otthont fesztiváloknak, illetve magánrendezvényeknek.

Tavasz a Keukenhofban

(Fotó: Patrick van Katwijk/Getty Images)

A kert mai területe a 15. százatban a Slot Teylingen kastélyhoz tartozott és egyrészt vadászterületként másrészt konyhakertként funkcionált.  1638-ban a birtokot Adriaen Maertensz Block kapitány, Ambon kormányzója vásárolta meg, aki néhány évvel később felépíttette itt új kastélyát, amelyet Keukenhofnak nevezett el, és ma is Keukenhof kastélyként ismert. 1857-ben Van Pallandt báró és bárónő, a birtok akkori tulajdonosai megbízták Jan David Zocher tájépítészt és fiát, Louis Paul Zochert, akik az amszterdami Vondelpark tervezői is, hogy alakítsák át a kastély körüli területet. Az angol stílusban kialakított parkok adták a későbbi kert alapjait. A Keukenhofot aztán 1949-ben hozta létre a hagymatermesztőkből és virágexportőrökből álló konzorcium, hogy bemutassák termékeiket és támogassák az exportipart. A kert 1950-ben nyílt meg a nagyközönség előtt.

Tavasz a Keukenhofban

(Fotó: Laurens Lindhout/Soccrates Images/Getty Images)

A kertet 40 kertész gondozza. Ők ültetik el a 7 millió virághagymát is, amelyeket mintegy 100 termelő adományoz a parknak. Az ültetés október elején kezdődik, és általában december 5-ére fejeződik be. A virágágyások szinkronban vannak a különböző hagymavirágzásokkal, hogy a park 8 hetes nyitvatartása alatt végig biztosítsák a folyamatos virágtengert. Ehhez minden helyre három hagymát ültetnek el különböző mélységben: a legfelül fejlődő hagyma virágzik először nagyjából 3 hétig, majd követik a következő rétegekben elhelyezett hagymák. 

Tavasz a Keukenhofban
Megnézem
Összes kép (8)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top