nlc.hu
Trend

Tulipán frissen tartása

Így lehet sokáig szép a tulipán – bevált tippek a virágcsokor frissen tartására

Egy színpompás tulipáncsokor feldobhatja a napunkat, és a lakásba is hamisítatlan tavaszi hangulatot hoz. Olyan tippeket adunk, amiket ha betartasz, akár egy hétig is gyönyörködhetsz a virágokban!

Ha te is a tulipán rajongók táborát gazdagítod, fogadd meg a következő tippeket, hogy a tulipáncsokrod sokáig friss és szép maradjon!

Nem mindegy, hova teszed!

Első lépésként fontos, hogy amikor hazaviszed a tulipáncsokrot, néhány órára hűvös helyre tedd, hogy regenerálódni tudjanak a virágok. Később aztán – ugyanúgy, ahogy a szobanövények esetében sem mindegy, hogy hova helyezed őket – meg kell találnod számukra a megfelelő helyet.

Ha azt szeretnéd hogy a tulipánok ne hervadjanak el gyorsan, akkor tedd olyan helyre, ahol nem éri direkt napfény. Éppen ezért az ablak melletti asztal helyett a csokor jobb helyen van a szoba azon részében, ami világos ugyan, de nem tűz oda közvetlenül a nap.

Hosszú nyakú vázát a tulipánnak!

Talán, elsőre nem is gondolnád, de távolról sem mindegy, hogy a tulipánt milyen vázába teszed. Tény, hogy a mostanában divatos, kerek formájú vázákban szépen mutatnak a fotókon, de hosszú távon cseppet sem előnyös a virágoknak. A tulipánoknak válassz magas vázát, ami képes megtámasztani a szárukat.

Tulipáncsokor frissen tartása

A magasabb váza az ideális (Fotó: Getty Images)

Ne töltsd tele a vázát!

A tulipánok nem igénylik, hogy mindennap cseréld a vizet, de a kétnaponta lehetőleg kerüljön friss víz a vázába! Arra ügyelj, hogy körülbelül 2/3 részig töltsd csak a vázát, ne pedig színültig, mielőtt azonban friss vizet engedsz, alaposan öblítsd ki.

Vágd vissza a szárukat!

Mindig, amikor a tulipánok új vizet kapnak, a szárukat is kurtítsd meg körülbelül 3 centivel, rézsútosan. Az olló éles legyen, mert a tulipán szára rendkívül érzékeny, és könnyen roncsolódhatnak a rostjai. Ha szépen vágtad el a szárakat, több vizet lesznek képesek felvenni a friss vágás mentén.

Tulipáncsokor frissen tartása

Ha megfogadod a tippjeinket, sokáig szépek maradnak a tulipánjaid (Fotó: Getty Images)

Távolítsd el a felesleges leveleket!

Nem csak a tulipán esetében igaz az, hogy az az ideális, ha a víz csak a virág szárát éri. Vagyis, ha a tulipán levele is belelóg a vízbe, azt vedd ki, vagy ha ez nem lehetséges, akkor távolítsd el az alsó leveleket! De miért van erre szükség? A vízben a levelek hamar bomlásnak indulnak, aminek nemcsak kellemetlen a szaga, de a virág élettartamát is lerövidíti.

Csodaszerek

Ha mindent be szeretnél vetni a hosszú élettartam érdekében, kipróbálhatod az ismerősök ismerőseinek tippjeit is, avagy a városi legendáknak is adhatsz egy esélyt. Ilyen például a citromlé, az almaecet és az érme: dobhatsz egy érmét a vízbe, vagy egy teáskanál ecetet, esetleg citromlevet is tehetsz bele, hogy tovább elálljanak a tulipánjaid. Egy biztos, kárt egyikkel sem teszel a növényekben.

Ha inkább a teraszt díszítenéd virággal!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top