nlc.hu
Otthon

Muskátli kiültetés

Ekkor érdemes kiültetni a muskátlit

Itt a tavasz! Ideje felébreszteni a muskátlit a téli álomból. Mutatjuk a lépéseket és a teendőket, hogy a lehető legjobban csináld.

Végre itt a tavasz, melegszik az idő, ébredezik a természet. Szeretnénk a lakásunkat és a teraszunkat is tavaszi díszbe öltöztetni, mindehhez pedig kapóra jön, hogy ideje elővenni a muskátlit a teleltetésből. Ez az egyik legkedveltebb balkonnövény, ami nem is csoda, hiszen nem igényel sok törődést, viszont gyönyörűen és hosszan virágzik. Mutatjuk, hogy mi a teendő vele.

Pár szó a teleltetésről

Fontos tudni, hogy a muskátliknak a téli időszakban szükségük van pár hónapos pihenőidőre. Ami azt jelenti, hogy ilyenkor hűvös és sötét helyre kell őket tenni, kicsit olyan ez számukra, mint a téli álom, ilyenkor pihennek. Ha erre nincs lehetőségük, mert egész évben világos és meleg helyen tartjuk őket, akkor nem tudnak felkészülni a nyári szezonra, nem fognak gazdagon virágozni. Tehát adjuk meg nekik a pihenőidőt, március közepe táján azonban már jöhet a tavaszi ébresztő.

Fontos teendők a muskátlival

Nézzük, hogy hogyan készíthetjük fel őket a tavaszi-nyári időszakra. Először is távolítsuk el róluk az elszáradt leveleket, majd vágjuk vissza a szárakat. Hogy hogyan? A visszavágást 2-3 hajtáskezdeményig kell megtenni, ami kb. 10 cm. Ne legyen emiatt lelkifurdalásunk, jót teszünk a növénynek, sokkal jobban fog tudni virágozni.

Rózsaszín muskátli

Különböző színű muskátlik közül válogathatunk a kedvünk szerint (Fotó: Pixabay)

Mindezek után távolítsuk el a felső 3-4 cm földréteget és rakjunk friss muskátliföldet a helyére. Fontos, hogy muskátliföld legyen, mert így kapja meg a növény a megfelelő tápanyagokat, magas só és klórtartalma miatt semmiképp ne használjuk az előző évi földet. Ha ezzel végeztünk, jól locsoljuk meg. Innentől folyamatosan kell öntözni és tápoldatozni is. Ügyeljünk arra, hogy a balkonláda, vagy a cserép alján legyenek lyukak, ahol a felesleges víz el tud távozni. Arra is ügyeljünk, hogy ne öntözzük túl, az súlyos hiba.

Muskátli kiültetés? Fő a fokozatosság

Nagyon fontos megemlíteni, hogy bár napközben tavaszi idő van, hajnalban még előfordulhatnak fagyok, ezért április vége, május eleje előtt nem érdemes a növényeket a balkonra helyezni, inkább az ablakba tegyük zárt helyre, viszont már kapjon meleget és fényt. 

Piros muskátli

Egész nyáron gyönyörűen pompázik a muskátli, ha gondozzuk (Fotó: Pixabay)

Arra is ügyeljünk, már az ablakba rakáskor is, a balkonra helyezéskor pedig pláne, hogy ne érje őket rögtön a tűző nap, mert a télen legyengült növények zsenge hajtásai hamar megégnek. Ajánlatos világosabb vagy dupla falú ládába ültetni a muskátlit, így, a meleg nyári napokon sem forrósodik majd fel napsütötte helyen a gyökérzóna.

Mindössze ennyit kell törődnünk a muskátlikkal és persze rendszeresen öntözni őket, cserébe csodásan díszítik az ablakunkat vagy a balkonunkat, nagyon megéri!

Tippek kertészkedéshez!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top