A karalábé olyan, mint egy földönfutó. Sajnos nem eléggé népszerű zöldség, pedig ez az UFO-ra hasonlító szörnyecske igazán megérdemelné, hogy gyakrabban landoljon a tányérunkon.
A friss, zsenge karalábénak nehéz ellenállni, de van néhány olyan recept, amiért érdemes a fazékba tenni. Jó párost alkot a zöldalmával, a citrusokkal, de igazán verhetetlen a tejjel vagy tejszínnel együtt lesz. A zöldséges sajnos gyakran azzal nyit, hogy a fejéről egy laza mozdulattal letekeri a leveleket. Ettől nem csak kopasz lesz szegény, hanem ezzel elherdáljuk a legtöbb vitaminforrást tartalmazó részt, amelyek hasznos alkotórészei lehetnek egy salátának.
Bátran használjuk fel tehát minden egyes részét, fantasztikusan intenzív tavaszi ételeket kreálhatunk belőlük!
Citrusos, zöldalmás karalábéleves
Hozzávalók:
- 5 db nagyobb karalábé
- 2 db zöld alma
- 1 db kígyóuborka
- 1db salotta hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 dl olívaolaj
- 2 db citrom
- 2 dl tejszín
- 4 evőkanál vaj
- 1 l zöldségalaplé
- só, bors
Elkészítése:
- Megpucoljuk a salotta hagymákat, a fokhagymát, és 4 db karalábét kockára vágunk, majd közepesen magas falú edényben finoman megdinszteljük az olívaolajon.
- Hozzáadjuk a meghámozott és felkockázott kígyóuborkát és a zöld almát és hozzá facsarjuk két citrom levét. Sózzuk, borsozzuk.Felöntjük az egészet egy liter zöldség alaplével és puhára főzzük a zöldségeket.
- Hagyjuk kissé kihűlni, majd az egészet összeturmixoljuk és a végén hozzáadjuk a vajat és a tejszínt. Forralunk egyet rajta és már kész is.
Jércemellel töltött karalábé pikáns szószban, pirított gombával
Hozzávalók:
- 40 dkg jércemell
- 4 db karalábé
- 50 g vaj
- 2 fej salotta hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín (20%-os)
- 1 mokkáskanál csípős mustár
- 1-2 szál kakukkfű
- 1 db szikkadt zsemle
- 2 dl húslevesalaplé
- 1 szál újhagyma zöldje
- 150 g csiperke gomba
- 100 ml olívaolaj
- karalábélevél
- só, bors
Elkészítése:
- Az apróra vágott hagymát a fele vajon lepirítjuk, majd ráöntjük a fele tejszínt, beletesszük a kanálnyi mustárt, sót, borsot, kakukkfüvet és az apró kockára vágott zsemlét. Ebbe tesszük a darált jércemellet és megpirítjuk. Kivájjuk a karalábékat, a belsejét félretesszük a szószhoz.
- A kivájt karalábékat leforrázzuk és félig puhára főzzük. Amikor langyosra hűlt, betöltjük a húsmasszát. 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük a megtöltött zöldségeket, pár csepp olívaolajjal meglocsoljuk, majd 15-20 percig sütjük.
- Egy serpenyőben felhevítjük a maradék vajat és beletesszük az apróra vágott hagymát. Kis idő után felöntjük a húslével, majd beletesszük a kivájt karalábédarabokat, megfőzzük, ízesítjük, beleöntjük a maradék tejszínt, majd sűrítjük néhány percig. Az egészet összeturmixoljuk és leszűrjük.
- A kész szószt félretesszük. Olívaolajat hevítünk egy serpenyőben és belehelyezzük az apróra vágott gombákat. Megpirítjuk őket. A töltött karalábét elhelyezzük a tányér közepén, körbeöntjük a szósszal, teszünk bele néhány kisebb karalábélevelet és a gombákkal díszítjük. Az újhagyma zöldjét apróra vágjuk és körbeszórjuk. Végül a karalábéra ráhelyezzük a levágott tetejét.