A zavaros, ragacsos főzőlé mosogatóba öntésével egy olyan hozzávalót pazarolunk el, ami akár segíthet a szósz tökéletesítésére is. A Huffington Post szerint emulgeálószernek is kiváló a tésztafőzés után hátramaradt lé.
Kelt tészták készítése
Ha házi kenyeret vagy pizzát készítesz, akkor is fel tudod használni a maradék főzővizet. Sokkal finomabb lesz a kelt tészta, ha sima víz helyett a tészta főzővizét használod a gyúráshoz.
Viráglocsolás
A tésztáról leszűrt víz a keményítőn kívül ásványi anyagokat is tartalmaz, amely jót tesz a növényeknek. Hagyd kihűlni a vizet és locsold meg a virágaidat. Ezenkívül a főzővíz elősegíti a tápanyagok raktározását a talajban, így nem kell olyan gyakran tápoldatokat használnod. Emellett a talaj jobban megtartja majd a vizet a növény alatt, ezért ritkábban kell locsolnod.
Mosogatásra
A tésztából kioldódó keményítő nemcsak a mártások besűrítéséhez jó, hanem a mosogatáskor is hasznát veheted! A keményítős víz jobban oldja a makacs, lerakódott szennyeződéseket, így, ha zsíros tepsit, vagy odaégett lábast szeretnél elmosni, de a hosszas sikálást is mellőznéd, akkor öntsd rájuk a tészta főzővizét, és hagyd állni. Utána a szokásos módon, mosogatószerrel is mosd át őket.
Áztass benne hüvelyeseket
A bab és a lencse is meghálálja, ha a tészta enyhén sós főzővizében áztatod főzés előtt. Sokkal ízletesebb lesz tőle!
Hajmosáshoz
A sós, keményítős víz tökéletes a haj regenerálására. ha sérült vagy száraz a hajad, először öblítsd át alaposan a tészta főzővizével, és csak utána mosd meg samponnal. Meglásd, gyönyörű és puha lesz!
(Nyitókép: Sergio Amiti/Getty Images)