nlc.hu
Otthon

Tészta főzővíz felhasználás

Ki ne dobd! Ennyi mindenre jó a tészta főzővize

Nem is gondolnád, mennyi mindenre használják az olaszok a tészta főzővizét, ami nálunk a legtöbb háztartásban a lefolyóban végzi. Pedig vétek kiönteni!

A tészta főzővize gazdag keményítőben és ásványi anyagokban, amit remekül kamatoztathatunk az újrahasznosítása során. Talán nem is gondolnád, de a változatos konyhai felhasználás mellett a takarításban, sőt akár a szépségápolásban is segítségedre lehet a tésztafőzésből visszamaradt víz.

Ha valahol, akkor Olaszországban aztán hatalmas mennyiségben főzik a tésztát, így jelentős előnyre tettek szert az ott élők velünk szemben: rég tudják, hogy vétek a lefolyóba zuttyintani az ételkészítés után megmaradt főzővizet. A praktikákat, amiket sikerrel alkalmaznak hosszú évtizedek óta, szerencsére nem rejtik véka alá, így akár mi is elleshetjük tőlük!

Fő a tészta

Jól jöhet mosogatáshoz

Elsőre talán furán hangzik, mégis érdemes adni neki egy esélyt, a tészta főzővize ugyanis remek zsíroldó! Ezt kiaknázhatod úgy, hogy a mosogató lefolyóját bedugod, belepakolod a tisztításra váró edényeket és ráöntöd a főzővizet – egy kiürült ásványvizes palackban akár több főzésből visszamaradt vizet is össze lehet gyűjteni és egyszerre felhasználni. Hagyd ebben ázni a piszkos edényeket 10 percig, majd mosogatószivaccsal és kevés mosogatószerrel dörzsöld át és öblítsd le. Nem fog csalódást okozni!

Elteheted viráglocsoláshoz

A kihűlt tésztafőző vizet a növények öntözéséhez is használhatod, fontos azonban, hogy ne legyen túl sós és hozzáadott olajat se tartalmazzon a víz, mert az nem tesz jót sem a növényeknek, sem a virágföldnek. Ha így teszel, jelentősen csökkentheted a vízfogyasztásodat, és tápanyagokkal is gazdagíthatod zöld barátaidat!

Mosogatóba öntik a tészta főzővizét

Újrahasználhatod hajpakolásként

Akik már próbálták, azt mondják, hogy igazán puhává és fényessé teszi a hajat, a fejbőrt pedig megnyugtatja. Még hajmosás előtt érdemes vele benedvesíteni a hajat, folpackkal betekerni, és 10-15 percig hagyni, hogy tegye a dolgát. Ezután a megszokott módon érdemes hajat mosni és hajat szárítani. Ugyanígy bevetheted a rizsfőzéshez használt vizet is hajpakolásként!

Új ételekben élhet tovább

A tészta főzővize tökéletes krémlevesek hígításához, zöldségpároláshoz, de kenyér- és pizzatészta lágyításához, valamint sós torták készítéséhez is jól jöhet. Szuper akkor is, ha hüvelyeseket kell beáztatnod főzés előtt – fontos, hogy csak a fürdőzésükhöz használd majd öblítsd is le, magas keményítőtartalma miatt a főzéshez nem ajánlott használni, mert túlzottan besűrítheti a levest vagy a főzeléket.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top