nlc.hu
Gasztro

Beragadt az ukrán gabona

Orosz-ukrán háború: Az éhezés nem lehet fegyver

Hatalmas mennyiségű ukrán gabona rekedt a kikötőkben a háború miatt. Számos ország szorulhat majd élelmiszersegélyre.

Kongatja a vészharangot az ENSZ Világélelmezési Programjának vezetője. Martin Frick arra figyelmeztet, hogy az oroszok által indított háború miatt csaknem 4,5 millió tonna gabona rekedt ukrajnai kikötőkben és hajókon.

A teherhajó gabonával megrakodva várják, hogy indulhassanak (Illusztráció: Pexels.com)

A teherhajó gabonával megrakodva várják, hogy indulhassanak (Illusztráció: Pexels.com)

Ez élelmiszerválságot okozhat a világ több országában is, tekintve, hogy a háború előtt Ukrajna a világ egyik legnagyobb búzatermesztője volt, és a kukoricaexportban is fontos szerepet töltött be. Számos ország ellátásában jelentős szerepet játszik az olcsó ukrajnai búza.

A helyi gabona a globális élelmiszersegély-programok számára is nélkülözhetetlen. „A világnak azonnali szüksége van az ukrán élelmiszerre” – hangsúlyozta Frick, hozzátéve, hogy az ostromlott területeken rekedt, szenvedő ukrajnai lakosságnak nagy szüksége van az élelemre, de az is fontos, hogy az exportáru kijusson a térségből, és enyhítse a globális élelmiszerválságot.

A WFP ezért humanitárius hozzáférést kért az ukrajnai lakossághoz, valamint a kikötőkhöz az élelmiszerexport újraindítása érdekében.

Az éhezés nem lehet fegyver” – szögezte le Frick.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top