nlc.hu
Család

5 mondat, amit ne mondj a párodnak

5 mondat, amit soha, semmilyen körülmények között ne mondj a párodnak!

Jó eséllyel ismerős lesz ez az öt mondat, ami egy-egy vita alkalmával simán elhangzik a párok szájából.

A vita hevében hajlamosak vagyunk mondani olyanokat, amiket később keservesen megbánunk. Michelle Joy házassági tanácsadó és párterapeuta szerint ennek az az oka, hogy támadva érezzünk magunkat és úgy védekezünk, hogy visszatámadunk. Ennek pedig nem az lesz a végeredménye, hogy átgondolnánk a mondanivalónkat a párunknak. A szakember szerint, ha tudatosabban vitáznánk, elkerülhetnénk azokat a mondatokat, melyek a legnagyobb károkat okozzák a párkapcsolatnak, például a következő öt mondatot érdemes elkerülni.

1. „Nem mondtam ilyet!” (amikor mondtál…)

Mondtál valami szörnyűséget, a párod a fejedre olvassa még abban a pillanatban vagy másnap, hogy mégis miért mondtál ilyet, ám rögtön letagadod, hogy az nem is úgy volt. Vagy úgy volt, de félreértette, amit mondtál és nem is azt gondoltad, amit hisz. Ez nem tűnhet nagy dolognak, de igazából ez hatalmi játszma a pszichológus szerint. Mindenki tévedhet, de ezt nem tagadni kell, hanem vállalni a felelősséget a szavaidért.

2. „El akarok válni” / „El is költözhetek”

Még ha nem is mondod ki azt a szót, hogy válás – de ha ki is mondod, akkor pláne –, ez a legvégső fenyegetés. A párod azt az üzenetet hallja meg ebből a mondatból, hogy nem elég jó neked és eldobható, lecserélhető. Ha pedig egy ilyen mondatot vágsz a fejéhez a semmiből, egy pitiáner vita miatt, akkor a bizalma alapjaiban inoghat meg a kapcsolatotok szilárdságában.

Veszekedő pár az utcán

Óvatosan a vita hevében kimondott szavakkal (Kép: Getty Images)

3. „Máshol is megszerezhetem, amire szükségem van”

Általában akkor szokott ez a mondat elhangzani, amikor a pár szexuális szükségletei nem találkoznak, és az egyik több intim együttlétre vágyik, mint a másik. A szakember szerint ez a mondat egyértelmű fenyegetés, ami csak arra jó, hogy fájdalmat okozzunk vele a másiknak, ráadásul épp egy olyan érzékeny témában, amiben a legnagyobb szüksége lenne a támogatásunkra és arra, hogy együtt oldjuk meg a gondot. Ez a mondat azt jelenti a másik számára, hogy nem éri meg a fáradságot a személye és a vele való intimitás.

4. „Most ezt miért így csináltad?”

Joy szerint ez a kérdésbe ágyazott kritika bizony azt üzeni a párodnak, hogy nem tartod valami sokra. Ezzel az erővel akár azt is mondhatnád, hogy „hülye vagy”. Ez olyan apróságoknál is előjöhet, mint hogy nyitva hagyta az ajtót, vagy hogy nem úgy vágta fel a zöldségeket, ahogy te gondoltad volna. Minden a hangsúlyon múlik. Ha túl sokszor kritizálod így a párodat, előbb-utóbb félni fog tőled és az ítélkezésedtől, a félelem pedig egyáltalán nem fér bele az egészséges párkapcsolatba.

5. „Miért nem tudsz olyan lenni, mint…?”

Vita közben sosem jó ötlet bedobni egy összehasonlítást, ami nyilván nem a párodat fogja jó színben feltüntetni. Ezzel az összehasonlítással általában a másik hibáira akarunk rávilágítani, ilyenkor szoktak olyan mondatok is elhangozni, mint az „Olyan vagy mint anyád/apád!”, ám a hibák megbeszélésének vannak sokkal kedvesebb és kevésbé romboló módjai is. Az is a gond ezzel a mondattal a szakember szerint, hogy beleragadhat tőle a párod a kifogásolt viselkedésbe, szóval pont az ellenkezőjét éred el vele, mint amit szerettél volna.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top