Fánk a lelke a februárnak, kár is ellenállni: ilyenkor tényleg érdemes minél több fánkreceptet kipróbálni. Még akár az amerikai fánkot is, mert bár más, mint a mi fánkjaink többsége, azért végszükség esetén az is jól fog jönni!
Túrófánk citromkrémmel
Hozzávalók:
A túrófánkhoz:
- 200 g félzsíros tehéntúró
- 2 közepes méretű tojás
- 80 g finomliszt
- 1 ½ tk. sütőpor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 ek. kristálycukor
- ½ tk. vaníliakivonat (elhagyható)
- 1 liter étolaj a sütéshez
- porcukor a szóráshoz
- csipet só
- 90 g kockára vágott vaj
- 70-80 g kristálycukor (ízlés szerint)
- 150 ml frissen facsart citromlé (körülbelül 3 nagy citrom leve)
- 3 kezeletlen citrom reszelt héja
- 4 közepes méretű tojás
- csipet só
- A citromkrémhez egy lábasba tesszük az összes hozzávalót a vaj kivételével.
- Közepes lángon addig főzzük, amíg sűrű vaníliakrém-állaga nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és darabonként hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Hűlni hagyjuk.
- A fánkhoz az összes hozzávalót alaposan összekeverjük.
- Az olajat közepes lángon felforrósítjuk, majd púpozott teáskanálnyi adagokat potyogtatunk a tésztából a zsiradékba.
- Aranybarnára sütjük a fánkokat. Papírtörlőre szedjük, megszórjuk porcukorral, és a citromkrémmel kínáljuk.
A receptet és a fotót Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.
Zeppola (olasz túrófánk)
Hozzávalók 15 kisebb fánkhoz:
- 25 dkg ricotta
- 1 tojás
- 12 dkg liszt
- 2 tk. sütőpor
- 2 ek. porcukor
- olaj a sütéshez
- csipet só
1. Az alapanyagokat összedolgozzuk, majd vizes kézzel vagy két kanál segítségével a forró olajba szaggatjuk a fánkokat.
2. Mindkét oldalát pirosra sütjük (magától átfordul). Lekvárral vagy csokoládékrémmel kínáljuk.
Rózsafánk
Hozzávalók 15 fánkhoz:
- 35 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
- 12 dkg cukor
- 3 tojás
- 3 ek. tejföl
- olaj a sütéshez
- lekvár és porcukor a tálaláshoz
1. A lisztet a sütőporral, sóval, cukorral, tojásokkal és a tejföllel összedolgozzuk, majd lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra nyújtjuk. Három különböző méretű, kerek szaggatóval köröket szaggatunk, ezeket 4-6 helyen késsel kicsit bevagdossuk.
2. Egymásra helyezünk 3 különböző méretű kört, ujjunkkal középen összenyomjuk. Forró olajban kisütjük a fánkokat. Sütés közben szétnyílik a tészta, mint a rózsa. Ha szükséges, megfordítjuk. A közepébe lekvárt teszünk, porcukorral megszórjuk.
Csokival töltött churros fánk
Hozzávalók:
- 1/4 csésze vaj, felkockázva
- 2 ek. barna cukor
- 1/2 tk. só
- 1 csésze víz
- 1 csésze liszt
- 1 tk. vanília
- 3-4 tojás
- 1/2 csésze csokichips
- olaj a sütéshez
- fahéjas cukor
- Egy nagyobb edény alatt kapcsold a tűzhelyet közepes-magas fokozatra, majd tedd bele a vajat, a barna cukrot, a sót és a vizet. Forrald fel, hogy a vaj teljesen megolvadjon.
- Ha felforrt, kapcsolj közepes lángra, és keverd hozzá a lisztet is. Addig kevergesd egy fakanállal, amíg össze nem áll formázható tésztává!
- Vedd le a tűzről, hagyd pár percet hűlni, majd add hozzá a vaníliát, valamint egyesével keverd el benne a tojásokat.
- Az így kapott tésztát töltsd egy habzsákba, és formázz egy tepsire azonos méretű karikákat belőle. Minden karika tetejére helyezz pár darab csokichipset, majd nyomj még egy réteget rájuk a tésztából!
- Minimum 3 órára vagy akár egész éjszakára tedd hűtőbe.
- Hevíts olajat 175 fokosra egy mély lábosban, és kezdd el kisütni a fánkokat!
- Ha megsültek, egy papírtörlő segítségével itasd fel róluk az olajat, majd forgasd meg őket fahéjas cukorban!
Sütőtökös fánkbombák
- 2 csésze liszt
- 3/4 csésze cukor
- 2 kk. sütőpor
- 2 kk. sütőtök fűszerkeverék (vagy fahéj, gyömbér és szerecsendió elegye)
- 1 kk. só
- 1 és 1/4 csészényi sütőtökpüré
- 1 tojás
- 2 ek. olvasztott vaj
- olaj a sütéshez
- a díszítéshez: 3/4 csésze cukor, 3 ek. sütőtök fűszerkeverék, fahéj vagy kakaó
- Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fűszereket és a sót.
- Egy másik tálban keverd össze a sütőtökpürét, a vajat és a tojást.
- A száraz keverékre öntsd rá a folyadékot és keverd össze alaposan.
- Az így kapott tésztából formázz kis golyókat, közben pedig hevíts olajat egy serpenyőben 160 fokosra.
- Egyszerre 3-4 fánkbombát süss ki, körülbelül 4-5 percig, amíg aranybarna nem lesz.
- A maradék cukrot és a fűszerkeveréket (használhatsz fahéjat vagy kakaót is) keverd össze és forgasd meg benne a még meleg fánkocskákat.
Éclair fánk
Hozzávalók:
- 140 g liszt
- 125 ml tej
- 125 ml víz
- 1 kk. cukor
- 100 g margarin
- 4 tojás
A vizet és a tejet öntsd össze, adj hozzá egy csipetnyi sót, és a vajjal együtt forrald össze.
Amikor a vaj felolvadt benne, szórd bele a lisztet. Kevergesd addig, amíg elválik a lábos aljától, húzd félre a tűzről, és egyenként, egy kézi habverő segítségével keverd bele a tojásokat.
Tedd a masszát egy nyomózsákba vagy egy erős nejlonzacskóba, és egy sütőpapírral bélelt tepsire formázz 5 centi hosszú és 1-2 centi széles éclairdarabokat.
200 fokra előmelegített sütőben süsd 25-30 percig. Vágd félbe, kenj rá vanília- vagy bármilyen más krémet, a tetejére csöpögtess csokimázat.
Berlini töltött minifánk
Hozzávalók 40 apró fánkhoz:
- 4 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 2,5 dkg porcukor
- 5 dkg vaj, olvasztva
- 3 tojássárgája
- 2 ek. rum
- olaj a sütéshez
- kristálycukor a forgatáshoz
A töltelékhez: - 1 dl habtejszín
- 10 dkg étcsokoládé
2. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kis méretű szaggatóval/pohárral kiszaggatjuk. Bő olajban kisütjük, majd kristálycukorba forgatjuk.
3. A töltelékhez a tejszínt felforrósítjuk, majd beletördeljük a csokoládét, felolvasztjuk benne. Kicsit hűtjük, majd habzsákba töltjük. A fánkokat megtöltjük a csokoládékrémmel. A maradék krémet a fánk mellé kínáljuk.
Elkészítés: 60 perc + kelesztés
Kalória: 102 kcal/darab
Bloggereink is imádják a fánkot, tőlük is válogattunk néhány kedvencet:
- Villámgyors fánk a Csak a Puffin blogon
- Sütőben sült töltött fánk a Zsuzsi finomságai blogon
- Régies pillefánk a Katarzis blogon
- Apácafánk a Sütit akarok blogon
- Almafánk a Bouvet blogon
- Muffintepsiben sült tönkölyfánk a Pálmafa Project blogon
- Képviselőfánk a Miles and Meals blogon
- Csörögefánk a Recept Guru blogon
- Töltött ricottafánk a Tavola in Piazza blogon