A Másfélfok friss cikkében a növényi italok környezeti-éghajlati terhelését hasonlította össze a tehéntejével, és azt is megvizsgálta, mennyire elterjedtek itthon az előbbiek.
Mint írták, környezeti szempontból a vegán tejek, növényi tejtermék-imitációk minden mutatóban (víz- és földhasználat, üvegházgáz-kibocsátások) jobban teljesítenek, mint a tehéntej, de ezek termesztése is jár terhelésekkel. A termékek szállítása is mindig magas kibocsátással jár, gondoljunk például csak a kókuszra, a rizs- és mandulaitalnak magas a vízlábnyoma, az utóbbinál használt permetezőszerek pedig ártalmasak a méhekre.
Az összehasonlításból kiderült, noha a legtöbb növényi ital előállításához felhasznált víz mennyisége igen magas, még így is a fele, mint amit a tehéntej előállítása igényel.
Kivételt képez ez alól a legnépszerűbb tejalternatíva, a mandulaital, amelynek vízigénye sok esetben többszöröse a tehéntejének, de átlagosan is azzal összehasonlítható mértékű.
Bár itthon is trendszerűen nő a kereslet ezen termékek iránt, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen készített felmérésből kiderül, hogy a terjedésük legfőbb hazai akadálya a magas ár és az alacsonyabb élvezeti érték az állati eredetű termékekhez képest. Jóllehet egyre fontosabbak a környezeti szempontok a vásárlás során, a fogyasztók inkább egészségügyi és állatjóléti okokból döntenek mellettük. Csupán a megkérdezettek 10 százaléka mondta, hogy vegán étrend miatt keresi ezeket a tejhelyettesítőket.
A cikk készítője szerint a legkiegyensúlyozottabb alternatíva a szójaital, amely állati eredetű termékekhez hasonlatos aminosav-összetétele miatt alapvetően jobb tápértékkel rendelkezik a legtöbb tejalternatívánál, és nem túl magas a karbonlábnyoma.
A zabital is jó alternatíva lehet, leginkább akkor, ha a vásárlás helyéhez közel megtermelt és előállított termékről van szó. Az itthon népszerű zabitalokat Franciaországból, Ausztriából és Németországból hozzák be. A zab alacsony víz- és termőföldigényű, alacsony üvegházgáz-kibocsátású, eutrofizációs hatása és általánosságban műtrágyaigénye is alacsony, a teljes ökológiai lábnyom átfogó vizsgálata alapján alig marad el a szójaitaltól.