nlc.hu
Gasztro

Tejfeldolgozó üzem állt át növényi tej gyártására

Változnak az idők: tejfeldolgozó üzem áll át növényi „tej” gyártására

Egyre nő a kereslet a növényi alternatívák iránt: döntésüket a megváltozott fogyasztói igények hatására hozták meg.

Két nagy kanadai tejipari márka, a Beatrice és a Lactantia nem is olyan rég, 2018-ban még arról adott ki sajtóközleményt, hogy ragaszkodnak a hazai tejtermelőkkel való együttműködéshez. Így írtak akkoriban a Parmalat anyavállalathoz tartozó cégként: „a Parmalat Canada mindig is büszke volt arra, hogy kiváló minőségű, teljes egészében kanadai tejtermelőktől származó tejet kínál a kanadaiak számára, ma pedig bejelentette, hogy a Lactantia és Beatrice iható tejtermékeinek mindegyikén hamarosan a Dairy Farmers of Canada kék tehén logója lesz látható”.

Azóta sok minden megváltozott, az új dobozokon a fehér alapon kék tehén logót minden bizonnyal hüvelyes termések képe váltja majd fel, a Beatrice és a Lactantia termékek tejfeldolgozója ugyanis bejelentette, hogy az Ontarióban működő tejfeldolgozó üzemét növényi alapú „tejek” előállítására alakítja át.

Az utóbbi évtizedben időről időre hallani hasonló átállásokról, habár a jelenség világszinten egyelőre kivételesnek mondható. A Vegán Állatvédelem honlapja 2020-ban például így írt: „A Refarm’d nevű szervezet korábbi tejtermelőket segít az állattenyésztésről való átállásban, valamint vegán zabtej gyártásában és kiszállításában. A szervezet olyan régiókat céloz meg, ahol a gazdák érdeklődést mutatnak a hagyományos tejtermékekről való átállás iránt. (…) Az átállás során a haszonállatok menhelyi állatokká válnak, és továbbra is a családjukkal, ismerős helyen élnek.”

Növényi "tejek"

Kókusztej, mogyorótej, mandulatej / Fotó: Helen Camacaro, Getty Images

Az állatkínzás ellen küzdő vegán mozgalom tagjai az állatok kihasználása mellett igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy a szarvasmarhatartás kiugróan magas üvegházhatású gáz kibocsátásával jár.

A probléma tehát komplexebb az állatok jóllétének kérdésénél. Egyetlen példa, amelyre az Agroinform korábbi cikke is rámutatott: „A juhtermeléséről híres Új-Zéland különösen nagy mértékben járul hozzá állattartásával a metántermeléshez. 45 millió juh és 8 millió körüli szarvasmarha az ország összes metántermelésének 90 százalékát (!) adja, az összes üvegházhatást okozó emisszióért 43 százalékos mértékű felelősséggel.”

A Beatrice és a Lactantia feldolgozóüzeme a megváltozott fogyasztói igényekre hivatkozva áll át növényi termékek gyártására.

(VIA)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top