nlc.hu
Életmód

A maradék lecsó is kincs

Lecsót nem dobunk ki! Imádni való megoldások lecsómaradékra a lecsós csigától a túrós csuszáig

Ha maradt lecsónk, és egy kicsit cifráznánk az utolsó adagokat: sok-sok ötletet hoztunk!

Az utolsó lecsók főnek most a nyári szezon hazai terményeiből, és talán már épp elégszer ettük idén. Ha unjuk már az alaplecsót, de akad még a fazék alján, milyen új ételeket alkothatunk belőle?

Mondhatnánk, hogy a lecsó új életre keltésének csak a fantázia szabhat határt, de a fantázia olykor elszabadul. Persze kinek a pap, kinek a lecsós töltött káposzta vagy a lecsós bab sajttal, mi alább a szolidabb, jól bevált párosításokat hoztunk most el.

Tovább olvasok: Mit keres a lecsó a pizzán és brokkoli a lecsóban? Meghökkentő lecsóvariációk

Két tányér lecsó kenyérrel

Fotó: arfo, Getty Images

Izraeli ihlet: remegős tojással

Merítsünk a Közel-Keletről. A shakshuka reggel-délben-este bomba ötlet, és bár más arányokban tartalmaz paradicsomot és paprikát, mint a magyar lecsó, miért is ne készíthetnénk mi is posírozott tojással? A tojásos lecsó pedig alap.

Kenjük, csak ne a hajunkra: lecsókrém

Egyszerűen csak turmixoljuk le, akár egészen krémesre. Hidegen is nagyon finom, és kenyérre kenve a zakuszkához hasonló élményt nyújt. Úgy az igazi, ha vegetáriánus, és az sem baj, ha cukkinivel vagy padlizsánnal készült, a hideg zöldségkrém így is finom lesz belőle.

Legyen a lecsó csak feltét

A lecsó hagyományosan egy paradicsom-paprika alapú egytálétel, ami mellé kenyeret eszünk. Fordítsuk meg a dolgot! A lecsó ne az egész tányér tartalmát tegye ki, hanem kerüljön zöldségraguként rizsre, tarhonyára, bulgurra, hajdinára és persze tésztára is. Hidegen kuszkusszal is jó páros. Vonjuk be a köretféléket lecsóval, és máris kész egy új egytálétel.

Húsfélék lecsós raguval

A lecsó ideális társai a húsok, elsősorban persze a soványabb fehér húsok, hiszen a szaftos lecsó és egy mélyebb ízű vörös hús együtt már egy kicsit sok a jóból. A csirkemell, karajszelet és a nyúlcomb is jól áll neki, ugyanígy a könnyed, fehér húsú halak.

Lecsós ragu natúr sertéskarajjal, petrezselymes burgonyával

Natúr sertéskarajjal, petrezselymes burgonyával / Fotó: Julia Nagy, Getty Images

A szalonna, kolbász és virsli pedig örök sláger a lecsó mellett, ha „vastagabb” egytálételre vágyunk.

Külön említést érdemel a lecsós máj. Otthon egy jó lecsós csirkemáj, étteremben lecsós kacsamáj vagy libamáj. Tökély.

További remek opciók a lecsós csirkepörkölt vagy a zúzapörkölt; soványabb sertésrészekből a lecsós sertéspörkölt, egy igazán emberes verzió pedig a lecsós marhalábszárpörkölt.

Virsli lecsóval bagettel és nyers lecsóhozzávalókkal

Virslivel / Fotó: Aniko Hobel. Getty Images

Gombás lecsó és társai

Ha a maradék lecsót további zöldségekkel gazdagítjuk, tovább fog puhulni, hiszen további hőkezelésnek tesszük ki. Csináljuk hát okosan, és ne főzzük pépesre. Külön grillezzünk meg gombát, padlizsánt, cukkinit – amit csak el tudunk képzelni bele –, majd a végén forraljuk őket össze. A cél egy lecsóalapú zöldséges ragu.

Lecsó gombával lecsókolbásszal

Gombával lecsókolbásszal / Fotó: Dar1930, Getty Images

Töltsünk tésztát lecsóval

Lecsós táska, lecsós pite. A vajas-kelt tésztás borítás alkalmas arra, hogy a lecsó ne áztassa el a tésztaburkot. Érdemes kolbászos vagy virslis lecsóból készíteni, hogy ne csak a zöldséget tartalmazza, hanem haraphassunk is valamit a tésztabatyuban.

Leveles tésztában is: lecsós csiga

Ha készülhet pizzás csiga, miért ne tekeredhetne lecsóval is a csiga? A könnyed leveles tésztás csigák kívül ropogósak, és bár a lecsóhoz nem kifejezetten illik a sajt, reszelt trappista kerül rá.

Lecsós tökfőzelék – igen!

Egy kiváló páros. A gyalult főzőtök viszonylag semleges ízéhez és kellemesen harapható állagához szépen csatlakozik a puhára főtt lecsó. Igazi vegetáriánus mindennapi étel.

Két klasszikus lecsóval: paprikás krumpli és rakott krumpli

A paprikás krumplihoz egyértelműen illik a lecsó, egy kicsit lazít rajta, zöldségesebbé teszi. A rakott krumpliban már megosztó, hiszen egy tejfölös-tojásos alapú ételbe kerül. Egy próbát megér, jó szaftos lesz vele!

Így maxoljuk ki a rakott krumplit – tovább Széll Tamás és Lázár Chef receptjeire!

Krumplihámozás, zöldségelőkészítés

Jó ötlet együtt a krumpli és lecsó / Fotó: Kosamtu, Getty Images

Tunkolni ér: tejfölös lecsó

Tegyük félre az előítéleteket, szintén nagyon ízletes. A lecsó szaftjával elkeveredő tejföl krémessége új dimenziót ad a lecsónak.

Szerelemgyerek: lecsós túrós csusza

Ígérjük, nagyon finom! Na, nem édes túrós tésztával, porcukorral, hanem csuszában, szalonnapörccel és tejföllel a lecsó szuper kombó.

+ 1 maradékmentés: lecsószósz

Ha az edényünk alján marad egy kis lecsó, amiben alig van már paradicsom vagy paprika, szintén nem a kukában a helye! Ízesítsünk vele bármilyen paradicsomos alapú ételt, pörköltet, dúsítsunk vele levest, vagy öntsük rá sültre. Jó lecsózást kívánunk!

Lecsószósz

Lecsószósz / Fotó: Guzel Kamalova Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top