A házi „Nutella” lelke a törökmogyoró. A földimogyoró vagy amerikai mogyoró nem alkalmas a készítéséhez. A hazánkba Törökországból és Iránból érkező törökmogyoró kilónkénti ára 6000-8000 forint között alakul, az alábbi recepthez tehát 1200-1600 forintba kerül majd a fő alapanyagunk. Éppen ennyiért kapható egy 400 grammos üveg a Ferrero legendás termékéből, komoly érv azonban a házi mellett, hogy az alábbi recept egyáltalán nem tartalmaz pálmaolajat, és a cukor-mogyoró-kakaó arányát is érdemes összehasonlítani.
Az internetet korábban bejárt képen jól látható az extrém cukor- és pálmaolajdózis. A mi receptünk egyáltalán nem tartalmaz olajat. Hogy lehet ez?
A hozzáadott olaj azért nem szükséges, mert ha a krém tartalmazza a kellő mogyorómennyiséget és egy kis (zsíros) tejet, máris elértük a szükséges állagot. Az ominózus kép a Nutella összetevőiről egyébként nálunk is megjelent, és kiakadt a net a cukormennyiségen.
A mogyorók nemzetségébe összesen 18-féle faj tartozik, egyik közülük a törökmogyoró (Corylus colurna). Mind közül a törökmogyoró olajtartalma a legmagasabb, a nagy teljesítményű turmixgép pedig „kicsapja” a magvakból az olajat, ami a tökéletesen krémes, kenhető textúrához szükséges.
nlc. tipp
A törökmogyoró könnyen avasodik, éppen a magas zsírtartalma miatt. A megmaradt mogyorót tároljuk lezárva, száraz, hűvös helyen. Ha nincsen spájzunk, tegyük a hűtőbe.
Laktózérzékenyeknek és vegánoknak
Csinálhatjuk tejmentesen is. A növényi alternatívák közül a kókusztej vagy más zsírosabb növényi tej, például mogyorótej vagy diótej lehet a befutó. Mivel kókusztejet ma már szinte mindenhol lehet kapni, ezért ez a legkézenfekvőbb megoldás. A receptben szereplő arányokban természetesen tejmentes, gluténmentes, tojásmentes és szójamentes lehet.
Ha csökkentenénk a fehér cukor mennyiségén
Ízlés kérdése, milyen édesen szeretjük a mogyorókrémet. Sokan el sem tudják képzelni a megszokott, émelyítően édes íz nélkül, mások inkább a mogyorót szeretik érezni benne. Érvényes megoldás a nádcukor, valamint az agavé-, a juharszirup és a méz is.
Ha szeretnénk redukálni a bevitt gyorsan felszívódó szénhidrát mennyiségét – illeszkedve a paleo és ketogén étrendbe például – nyugodtan helyettesíthetjük a cukrot az arányosan megfelelő mennyiségű xylittel vagy eritrittel. Így is nagyon finom lesz a krém.
Házi mogyorókrém recept
Hozzávalók:
- 200 g törökmogyoró
- 100 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
- 60 gramm cukor
- 1,5 dl tej
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 2 csipet só
Elkészítés:
- A mogyorót borítsuk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 200 Celsius-fokon kb. 8 percig pirítsuk.
- Míg hűl a pirított mogyorónk, készítsük elő és adagoljuk ki a mixerbe a többi hozzávalót.
- Ezután jön a recept egyetlen macerás része, a pirított mogyoróról kézzel távolítsuk el a sült, papírvékony héját.
- Vízgőz felett olvasszuk fel a darabokra tört csokoládét a tejjel, vaníliával és sóval.
- Az összes hozzávalót öntsük a turmixgépbe, és olyan hosszan turmixoljuk, hogy a jól ismert krémes állagot kapjuk.
- Ha túl sűrű volna, löttyintésnyi langyos vízzel hígítsuk!
- Azonnal fogyasztható, hűtőben pedig hosszabban eláll.