Végre elindult az idei visszaszámlálás is karácsonyig, így már senki nem mondhatja, hogy túl korán van az ünnepi készülődéshez. A ráhangolódás egyik legjobb módja a konyhai sürgés-forgás, aminek akkor is csodás vége lehet, ha be sem kapcsolod a sütőt. A gyerekkort idéző retró zselés szaloncukor házilag is könnyen elkészíthető, sütőpapírba és sztaniolba csomagolva igazi múltidéző csemege lehet belőle!
A csábítás a boltokban is hatalmas, hiszen halmokban állnak a színes és egyre többféle ízben kapható szaloncukrok, a zselés változatot azonban otthon sem nagy kihívás elkészíteni, akár gyerekekkel is szuper program lehet. Ha kuktáskodni nincs is kedvük, a kóstolásban és a minőségellenőrzésben egész biztosan számíthatsz a család minden tagjára!
Házi készítésű zselés szaloncukor
Hozzávalók:
- 3 dl jó minőségű gyümölcslé (meggy, alma, narancs vagy bármi, ami kedvünkre való)
- 2 evőkanál cukor
- 6 teáskanál zselatinpor vagy 6 db lapzselatin
- 20 dkg étcsokoládé
Így készül:
- A gyümölcslevet egy kis edénybe öntjük és elkeverjük benne a cukrot.
- Ha zselatinlapot használunk, hideg vízbe áztatjuk, hogy megpuhuljon, majd kinyomkodjuk.
- Beletesszük a gyümölcslébe és alacsony lángon melegíteni kezdjük. Ha zselatinporral dolgozunk, azt előáztatás nélkül, egyszerűen belekeverjük a gyümölcslébe hevítés előtt.
- Folyamatosan kevergetjük, figyeljük az állagát, hogy szépen besűrűsödjön.
- Ha ez megvan, tapadásmentes, téglalap alakú tepsibe öntjük és hagyjuk kellően megszilárdulni – az sem túlzás, ha egy éjszakán át hagyjuk a hűtőben dermedni!
- Amikor szeletelhetővé szilárdul, próbáljuk egyforma darabokra vágni, majd vízgőz felett felolvasztott és langyosra hűlt csokoládéba mártogatjuk – ehhez szuper segédeszköz lehet például egy nyárs vagy egy szimpla hurkapálcika.
- Sütőrácson hagyjuk lecsepegni és megkeményedni, majd sütőpapírba és sztaniolba csomagoljuk. Jól mutat egy tálban az asztalon, de mint a régi szép időkben, cérnával átkötve akár a fára is felaggathatjuk.
Fotó: Getty Images