Hozzávalók
- ¾ bögre*, körülbelül 40 °C fokos 2,8%-os tej
- 2 ¼ teáskanál (1 zacskó) instant száraz élesztő
- ¼ bögre cukor
- 2 nagy tojás, szobahőmérsékleten
- 1 nagy tojás sárgája
- ¼ bögre növényi olaj
- 3 ¼ bögre sima liszt
- ½ teáskanál só
- 1 tojás sárgája, 2 evőkanál tejjel elkeverve, a kenéshez
- szezámmagok vagy mák, a kalácsok díszítéséhez
* 1 bögre = 3 dl
1) Egy nagy előkészítő edényben vagy egy dagasztólapáttal felszerelt konyhai robotgép edényében összevegyítjük az összes hozzávalót. Addig keverjük, dagasztjuk, amíg a tészta összeáll puha masszává. A tésztát kiolajozott előkészítő edénybe tesszük, frissen tartó fóliával lefedjük, és hagyjuk, hogy a mérete megduplázódjon, ez kb. 90 perc.
2) A tésztát egy enyhén kilisztezett munkafelületre borítjuk, rúd alakúra formázzuk, és 12 egyenlő részre vágjuk. Mindegyik tésztadarabot kettévágjuk, és a féladagokból 30 cm hosszú, vékony “köteleket” nyújtunk. Az egyik tésztakötelet keresztben a másikra helyezzük. Az alul lévő (függőleges) kötél végeit keresztben a felül lévő kötél darabra hajtjuk. Ezt megismételjük a másik (vízszintes) darabbal, majd addig ismételjük ezt, míg elfogy a tészta. A kalács körülbelül 10 cm hosszú lesz. A tésztavégeket aláhajtjuk, és a kalácsot sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A folyamatot megismételjük a többi kaláccsal is. Vigyázzunk, hogy a kalácsok között legalább 5 cm távolság legyen a tepsiben. A tepsit frissen tartó fóliával lefedjük, és a kalácsokat körülbelül 45 percig hagyjuk kelni, míg térfogatuk szinte megduplázódik.
3) A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, és a kalácsokat a tojás-tej keverékkel megkenjük. A kalácsok tetejét szezámmaggal vagy mákkal megszórjuk, és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
4) A kalácsokat legjobb melegen felszolgálni, de 5 perc alatt 150 °C fokos sütőben jól felmelegíthetők.