nlc.hu
Gasztro
Gesztenyesütés otthon

Sütőben vagy serpenyőben? Így lesz mennyei az otthon sült gesztenye!

Veled is megesett korábban, hogy nem lett jó az otthon sült gesztenye? Mostantól ilyen nem fordulhat elő!

Sok más mellett azért is szeretjük a hideg hónapokat, mert a zimankó érkezése egyet jelent az illatos és meleg sült gesztenyével, ami nemcsak finom, hanem sok hasznos tápanyaggal is megajándékoz. Jó, ha tudod, hogy a gesztenyesütés otthon is végződhet klasszul, nem csak az utcai árusok portékája lehet mennyei! Mutatjuk, hogy csináld, akár sütőben, akár serpenyőben vágsz bele.

A sült gesztenyét sokan magában fogyasztják, pedig a konyhában is igazán sokoldalúan fel lehet használni: készíthetsz belőle levest, tölteléket húsokhoz, sós tortát vagy desszertet. A sütés és a későbbi felhasználás módjától függetlenül is igaz, hogy a legfinomabb sült gesztenye csak épp hogy megpirul, nem kell feketére szenesednie ahhoz, hogy finom legyen, jól átsüljön és könnyen meg lehessen hámozni!

sütésre váró gesztenye

Gesztenyesütés sütőben

  • A sütésre váró gesztenyét mosd meg alaposan folyó víz alatt, majd 1-2 órára áztasd hideg vízbe. Ez segít, hogy könnyebb legyen bevagdosni a héját a pihenőidő leteltét követően.
  • Ha letelt az idő, öntsd le róla a vizet, a gesztenyéket domború felükkel felfelé sorakoztasd száraz konyharuhára, majd egyenként vagdosd be hosszában vagy X-alakban. Amíg ezzel foglalatoskodsz, kellően elő tudod melegíteni a sütőt 200-220 °C-ra.
  • Ezután egy sütőlapra teríts sütőpapírt vagy alufóliát, és pakold át erre a gesztenyekét úgy, hogy a bevagdosott felük nézzenek felfelé.
  • Forró sütőben 40-50 perc is elegendő ahhoz, hogy készre süljenek, fontos azonban, hogy egyszer-kétszer megrázogasd a tepsit.
  • Ahhoz, hogy hámozás közben ne égesd meg a kezed, hagyd legalább 15-20 percig hűlni a gesztenyét: ha fogytán a türelmed, szobahőmérsékleten, de ha nem sietős, akkor pedig a sütőben hagyd állni (igaz, így valamivel hosszabb idő kell majd neki).

sült gesztenye

Gesztenyesütés sóban, serpenyőben

  • A gesztenyesütés sütő nélkül is működik! Az előkészítés folyamata ugyanúgy zajlik, mint a sütőben sütésnél, sütőpapírral bélelt tepsi helyett azonban egy magasabb falú és fedővel is rendelkező serpenyőbe kell tenni a megmosott, beáztatott és bevagdosott gesztenyéket. 
  • Hogy igazán zamatos legyen a sült gesztenye, önts a serpenyőbe annyi nagy szemű tengeri sót, hogy kb. 2 ujjnyi vastagon álljon az aljában. Melegítsd fel nagy lángon 6-8 perc alatt, majd helyezd el benne a gesztenyéket, a bevágott felükkel felfelé.
  • Tedd rá a fedőt és 25-30 percig hagyd sülni, félidőben kicsit rázogasd meg az edényt. Ha már kezd illatozni és a színe is alakul, az azt jelenti, hogy hamarosan megkóstolhatod a remekművedet.
  • Hogy ne legyenek túl forrók a gesztenyék, húzd félre a tűzről a serpenyőt és hagyd, hogy langyosra hűljenek mielőtt lefejtenéd a héját.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top