A komolyabb erőfeszítéseket igénylő karácsonyi sütemények elkészítésén már túl vagyunk, a bejgli-zserbi-flódni univerzumot elhagyva viszont még nincsen vége az ünnepeknek. A szilveszteri, újévi mulatságok már az egyszerűbben tálalható és fogyasztható finomságoknak kedveznek, és csak halkan jegyezzük meg, hogy a szilveszteri koccintások között gyakorlati haszna is van a ropogtatnivalóknak – jó, ha falatozgatunk is a sűrűn töltögetett poharak mellett.
Az ilyen finomságokat kóstolgatva mindig eszünkbe jut, hogy miért is nem készítjük sokkal gyakrabban őket?
Az elmaradhatatlan sajtos rúd tökmaggal, csavarva
Mindössze öt hozzávalóból készül a leveles tésztás finomság, amiből – mint tudjuk –, nem lehet eleget kisütni. Ahány ház, annyiféle sajtos rúd, de abban kiegyezhetünk, hogy a száraz, fojtós falatok nem a legideálisabb vendégvárók. Ez a recept könnyed, triplán ropogós rudakat ígér: a könnyű tésztán kívül a tökmagok és a sajt is ropog. Szomjasak leszünk utána!
Tovább a Nosalty sajtos-tökmagos rúd receptjére!
Abbahagyhatatlan, és még egészséges is: pirított, ropogós csicseriborsó
A jól sikerült nassolnivalók sajátossága, hogy azonnal nyúlunk a következő falatért. De hogy egy nasi egyszerre legyen egészséges és addiktív, az igazán nagy szó. A csicseriborsóra rá sem ismernénk ebben a falatoznivalóban: könnyed, ropogós, fűszeres és kicsit csípős is. És mégiscsak egy tápanyagokban gazdag hüvelyes zöldséget falatozgatunk!
Tovább a Nosalty Pirított, ropogós csicseriborsó receptjére!
Csigákból sosem elég: ropogós, omlós, nagyon sajtos, sós csemege
A sajtos ropogós és a sós csigák szerelemgyereke következik. Sok-sok sajttal az igazi, vajpuha (vajas) belsővel. Frissen és egy-két nappal a buli előtt megsütve is tökéletes, de ha ránk hallgattok, mielőtt érkeznek a vendégek, egy kis vízpermettel bedobjátok néhány percre a sütőbe, és felfrissítitek a csigákat, és melegen kínáljátok!
Tovább a Nosalty Ropogós, omlós, nagyon sajtos, sós csemege receptjére!
Ha megfáradt a házibuli: citromos pöfeteg keksz
Már a neve is imádnivaló a citromos pöfetegnek, és persze tudvalevő, hogy a citromos finomságok mindig felfrissítik az embert. Ez a keksz nem a száraz, porózus fajtából való: puha, könnyed, üde, egyszerre édes és savanykás ízekkel. Citrompótló eszünkbe se jusson, néhány citrom, tojás, liszt, vaj és porcukor kell hozzá.
Tovább a Nosalty citromos pöfeteg keksz receptjére!
Nápolyból sok színnel és szeretettel
Ez a trikolór keksz lehet a szilveszteri süteményes tálcák sztárja, annyira jól néznek ki a színes kekszek. A piros színért vörösáfonya és minimális ételfesték felel, a barna cikkelyért pedig egyszerűen csak kakaópor. Egy kis kézügyesség szükségeltetik hozzá, hogy ügyesen rakjuk össze a három részből összeálló kekszeket, majd jöhet a sütő.
Tovább a Nosalty Neapolitan keksz receptjére!
Nem puszedli, amaretti!
Ránézésre puszedlinek tűnik az amaretti, de teljesen más édességet rejt ez a külső és a név. Az olaszok habcsókjának is szokás nevezni ezt a finomságot, amiben a mandula mellett a tojás kap főszerepet. Az ízekben a mandulaliszt és a folyékony mandulaaroma viszi a prímet, és olyan jó érzés a ropogós amarettikbe beleharapni!
Tovább a Nosalty Neapolitan keksz receptjére!
Az édesszájúak kedvenc szalámija, ami sütést sem igényel: kekszszalámi
Csupa energia minden szelete nem csak az eredeti, hanem az édes szalámiknak is. A keksz alapú édességben a tört pisztácia, tört mandula, aszalt áfonya, csokoládé felel a tömény jóságért, és tapasztalatból mondjuk, hogy egy fogpiszkáló is kelleni fog hozzá. Sütési tudást, sőt a sütő bekapcsolását sem igényli, és gyakorlatilag bármeddig eláll! Fóliázzuk le, hogy puha maradjon.
Tovább a Nosalty Neapolitan keksz receptjére!
hh