
A tésztát kulturális értelemben olasz ételként tartjuk számon, de a mai olasz pasták őshazáját meglepő módon nem az Ókori Római Birodalom területén és nem is a Mediterráneumban kell keresnünk. Jelenlegi tudásunk szerint a világ túlfeléről, Kínából terjedt el a tészta több mint 3000 évvel ezelőtt, az ősi Sang-dinasztia időszaka alatt.
Míg a feljegyzések szerint Kínában búzalisztből és rizsből készültek az első tészták, az olasz pasták sajátossága, hogy a durumlisztet preferálják (persze sima búzafinomlisztből is készülhetnek). Olaszország durumbúza-igénye olyan nagy, hogy a hatalmas olasz mezőgazdaság sem tudja ellátni kellő mennyiséggel, így import alapanyagból készül az eredeti olasz pasták nagyobbik része.
A több száz tészta között vannak tojásosak és tojás nélküliek, cső- és metélt tészták, töltöttek és töltetlenek. Sokan esküsznek a frissen gyúrt és kifőzött tésztákra, de a világ legnagyobb gyártói nem szégyenkeznek a száraz tésztákkal sem.
A nagy olasz tésztarengetegből mégis melyik fajták kerültek ki világszerte kedvencként? Kattintsd végig a galériánkat!




