nlc.hu
Gasztro
Csokoládés sütemények húsvétra

Keksztől az 5 perces bögrésig: isteni csokoládés sütemények húsvétra

Egy ünnep mindig tökéletes alkalom arra, hogy engedj a csokoládé csábításának!

Az édesszájúak mennyországába kalauzolunk a következő receptekkel. Mindegy, hogy a saját kedvedért vagy a vendégek fogadására készíted őket, ezek a sütemények egészen biztosan nagy sikert fognak aratni, annyira, hogy valószínűleg húsvét után is újra és újra előkerülnek majd a mindennapokban.

Csokidarabos keksz

Hozzávalók:

  • 20 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 3 bögre fehér liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 és negyed bögre barna cukor
  • 2 bögre darabolt csokoládé
  • 1 bögre darabolt dió
  • fél csésze kristálycukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 teáskanál vaníliaaroma (ha nincs, akkor vaníliás cukorral helyettesíthető)
Csokidarabos keksz

Fotó: Getty Images/Nicolas Barret / EyeEm

Elkészítés:

A lisztet, a sütőport és a sót keverd egy tálban össze. A szobahőmérsékletű vajat a kristály- és barna cukorral tedd egy keverőtálba, és kézi mixerrel dolgozd össze, hogy krémes állagot kapj. Add hozzá a vaníliaaromát és a tojásokat, végül fokozatosan szitáld hozzá a lisztes egyveleget és dolgozd össze az egészet. A végén keverd bele a csokoládédarabokat és a diót is. Csomagold folpackba a tésztát, és néhány órára tedd be a hűtőbe, hogy egyszerűbb legyen vele dolgozni. A tészta egyébként akár 78 órát is eláll a hidegben, tehát akár már korábban is bekészítheted.

A sütőt melegítsd elő 175 fokra, egy tepsire pedig tegyél sütőpapírt. A tésztát egy vizes evőkanállal szaggasd ki, a kupacokat tedd a papírra. Nem szükséges kilapítani őket, mert maguktól szétfolynak a hő hatására. Nagyjából 11-13 perc kell a kekszeknek, de 10 perc után azért érdemes résen lenni és figyelni őket. A sütőből kivéve 5 percig hűtsd, aztán tedd rácsra a kekszeket, hogy teljesen kihűljenek. Légmentesen záródó edényben nagyjából három napig állnak el. 

Sóskaramellás brownie

Hozzávalók:

  • 25 dkg sózott vaj
  • 30 dkg barna cukor
  • 20 dkg 70%-os étcsokoládé
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 4 tojás
  • 17,5 dkg liszt
  • 10 dkg dió pekándió (elhagyható)
  • 40 dkg tejkaramella
  • 1 evőkanál tengeri só pehely
  • fél doboz 20%-os tejszín
Karamellás brownie

Fotó: Getty Images/Tracey Kusiewicz/Foodie Photography

Elkészítés:

A vajat, a cukrot, a tejet és az étcsokoládét nagyon alacsony lángon olvaszd fel. Amikor kész, vedd le a tűzről és hagyd hűlni 10 percig. Add hozzá a tojást és szitáld bele a lisztet, majd keverd bele a pekándió darabokat. Egy tepsibe tegyél sütőpapírt, és a brownie keveréket öntsd bele, végül spatulával igazítsd meg a tetejét, hogy sima legyen. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc kell neki, akkor jó, amikor a szélei már szilárdak, viszont a közepe még picit mozog. Ha túlsütöd, könnyen kiszáradhat.

Amíg a brownie sül, a tejkaramellát olvaszd fel és add hozzá a tejszínt is. Ha úgy ítéled meg, hogy még nem elég folyós, akkor picivel növeld a tejszín mennyiségét. A kihűlt brownie tetejére locsold rá a tejszínt, szórd meg a tengeri sóval, és vágd négyzetekre, végül legalább egy órára tedd hűtőbe. Ízlés szerint pekándióval tálald. 

5 perces bögrés csokiszuflé

Hozzávalók 1 személyre:

  • 3 evőkanál növényi olaj
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 nagy tojássárgája
  • 2 evőkanál tej (növényi is lehet)
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • fél teáskanál sütőpor
  • 1 evőkanál darabolt csoki
  • vaníliafagyi (optimális)
Bögrés szuflé

Fotó: Getty Images/Iryna Melnyk

Elkészítés:

Egy nagy bögrében keverd össze az olajat, a cukrot, a tojássárgáját és a tejet. Fontos, hogy az összetevők szépen elegyedjenek egymással. Tedd bele a lisztet, a kakaóport és a sütőport és ezzel is dolgozd össze. Végül mehetnek bele a csokidarabok. Tedd be a mikrohullámú sütőbe 1,5 percre, de figyelj rá, nehogy túlfusson a bögrén a teteje. Fogyasztás előtt hagyd 1 percig hűlni, majd ízlés szerint vaníliafagyival tálald. 

Csokoládés muffin

Hozzávalók:

  • 1,5 bögre liszt
  • háromnegyed bögre cukor
  • fél teáskanál só
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 tojás
  • egyharmad bögre növényi olaj
  • egyharmad bögre tej
  • 1 bögre darabolt csoki, akár vegyesen is (ét-, tej- és fehércsoki)
Csokis muffin

Fotó: Getty Images/Mari Carmen Martinez

Elkészítés:

Két külön tálban keverd össze a száraz és folyékony hozzávalókat, majd, amikor kész vagy, a liszteset szitáld bele a folyékonyba és keverd össze. Fontos, hogy nem kell simára keverni. Forgasd a csokidarabokat a masszába, ezután a muffin sütőformába tegyél papírkapszlikat és töltsd meg őket a kétharmadukig. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, és körülbelül 15-20 perc alatt süsd aranybarnára a muffinokat. Ha bizonytalan vagy, akkor szúrj az egyik közepébe fogpiszkálót – ha tiszta marad, akkor megsült a tészta. Várj néhány percet, mielőtt kiveszed őket a sütőformából, végül egy rácson hűtsd ki őket teljesen. 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top