Egészség

A “tiszta alvás” az új wellnesstrend

Kiderült, nem csak a diétánk, az alvásunk is lehet "tiszta".

 Memória, hangulat, immunrendszer, stressz, energia… ezekre a tényezőkre mind hatással van az alvás vagy éppen annak hiánya. A jó alvás tehát kihat az egész közérzetünkre, és egy új módszernek köszönhetően végre annak is része lehet benne, aki eddig csak álmodott a pihentető éjszakákról.

A tiszta alvás az új wellness trend

Tiszta étkezésről, azaz clean eatingről már hallottunk, na de tiszta alvásról (clean sleeping)? Pedig pontosan ezt az elnevezést kapta az új wellnesstrend, amelynek a clean eatinghez hasonlóan Gwyneth Paltrow a legnagyobb híve. A tiszta alvás nem csak magára az alvás időtartamára korlátozódik, sőt: a lefekvés előtti rituálék és életmódbeli változtatások is a velejárói. Gwyneth az alábbi tippeket adja Goop Clean Beauty című könyvében:

1. 9-10 óra alvás naponta: ebben dr. Laura Lefkowitz, hormonkutató is egyetért Gwynethtel. Szerinte is 9 óra alvás a fiatalság, a karcsúság és a gyönyörű bőr titka.

2. 12 órás böjt: hogy ne zavarjuk meg az emésztőrendszer működését, este 7 és reggel 7 (vagy este 8 és reggel 8 és így tovább) közben már ne nassoljunk.

3. Semmi elektronika: a mobilunk vagy a laptopunk kék fénye bizonyítottan kitolhat az alvásunkkal, ezért az ágyban már ne használjuk őket.

4. Kiegyensúlyozott alvásritmus: érdemes mindennap ugyanabban az időpontban nyugovóra térni, és nagyjából ugyanakkor ébredni.

5. Koffeint csak reggel: jól tesszük, ha csak reggel iszunk kávét, de ha nem bírjuk, akkor se igyunk a lefekvést megelőző 4-6 órában többet.

6. Relaxáció és meditáció: Gwyneth a meditáció és a relaxáció bármilyen formáját szívesen javasolja annak, aki pihentető éjszakára vágyik.

 Popsugar

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top