Füge. Esszük frissen és aszalva. Főzünk belőle szörpöt, befőttet és fügesajtot. Készítünk fügebort és fügepálinkát, de az igazi klasszikus a fügelekvár.
A fügéből főzött lekvárral még annak is érdemes tennie egy próbát, aki nem rajong a friss fügéért. Első találkozásra meglepő lehet, hogy a gyümölcs puha héját is elfogyasztjuk, akár csak a rostos gyümölcshúst, ami bár nedves, nem igazán lédús. A benne lévő magvakat szintén megesszük.
Fajtától függően lehet a füge édesebb és savanykásabb, és érdemes lehet reformálni a hagyományos recepteken. Számos leírás 2:1 arányban ajánlja a gyümölcs és a cukor hozzáadását, de ha nem ragaszkodunk a merően cukros, ragacsos masszához, készítsünk inkább egy gyümölcshangsúlyos lekvárt. Főzzetek velünk!
Füge kisokos
- Létezik fehér, fekete, barna, zöld és vörös héjú füge is.
- A puha gyümölcsöt héjastul fogyasztjuk.
- Frissen szedve, nyersen fogyasztva vihetjük be a legtöbb vitamint és ásványi anyagot a fügével: A-, B1-, B2-vitamin, cink, vas, kálium tartalma kiemelkedő.
- A fügefa féltrópusi növény, meglehetősen igénytelen, megterem sziklás és homokos talajon is, valamint Magyarországon is.
- A füge termése nem képes az utóérésre, ezért csak éretten fogyasztható. Korábban leszedve kellemetlen ízű.
- Az 5-8 centiméter átmérőjű gyümölcs csak néhány napig eltartható és fogyasztható frissen, utána túlpuhul, tönkremegy.
- A Magyarországon termő fügék adriai, azaz közönséges fajták, aszalásra alkalmatlanok. Az aszalt-préselt fügék délről érkeznek hozzánk a szmirniai fajtákból.
- Az itthon termesztett fügét, ha nem is aszalhatjuk, készíthető belőle fügesajt, lekvár, befőtt, szörp, bor és pálinka is.
Tippek a házi fügelekvár készítéséhez
- A barna nádcukor melaszos aromája jól illik a fügelekvár zamatos, mély ízéhez. Fehér cukorral is főzhetjük, de ezzel lesz igazán karakteres a lekvárunk íze.
- A mézre úgyszintén vonatkozik, hogy minél magasabb ásványi anyag tartalmú, minél sötétebb színű és karakánabb ízű mézet választunk, annál többet ad hozzá a lekvárunkhoz.
- A mézet ne forraljuk össze a lekvárral, elég, ha a legvégén forró főzethez adjuk, és elkeverjük! A dunsztolás során úgyis elegyednek a komponensek, de így többet őriz meg a beltartalmi értékeiből.
- Ha szeretnénk egy kis csavart a lekvár ízébe, gazdagítsuk gyömbérrel. Főzhetünk bele friss reszelt gyömbért, és adhatjuk hozzá a porított fűszert is.
- Ha még ínyencebb lekvárt szeretnénk, a rozmaringos fügelekvár is isteni.
Házi fügelekvár recept
Hozzávalók:
- 1 kg friss füge
- 10 dkg barna nádcukor – minél sötétebb, annál jobb!
- 10 dkg méz
- 1 citrom frissen facsart leve
- 2 db fahéjrúd
- 1 db vaníliarúd kikapart magja vagy 2 teáskanál tiszta vaníliakivonat
Elkészítése:
- Megmossuk a gyümölcsöt, és csak a végeit vágjuk le, az összes többi részét felhasználjuk. Negyedekre vágjuk őket.
- Egy lábasba helyezzük őket, majd felöntjük hideg vízzel, és forralni kezdjük.
- Közben hozzáadjuk a fahéjrudakat, a vaníliarúd magjait belekaparjuk, és magát a vaníliarudat is beledobhatjuk. Ha vaníliakivonatot használunk, az is mehet bele.
- Ha felforrt, átkeverjük, kicsit meg is nyomkodhatjuk, hogy elváljon a gyümölcshús a héjtól, és kezdjen „lekvárosodni”.
- A forralás után gondosan kell főzni, nehogy odaégjen. Vegyük kis lángra, adjuk hozzá a cukrot, és kevergetés mellett főzzük 15 percig.
- Ekkor még darabos a főzetünk, nincsen egységes színe, keveredik benne a héj, a gyümölcshús és a magok.
- Kivesszük belőle a fahéj- és vaníliarudakat, majd botmixerrel addig turmixoljuk, míg egységes textúrát nem kap. Az ideális állag ekkor még folyósabb, mint a lekvár!
- Végül vegyük le a tűzről, és a még forró főzethez adjuk a mézet és a frissen facsart citromlevet. Keverjük el jól.
- Csírátlanított, száraz üvegekbe töltjük a még forró lekvárt, lezárjuk az üvegeket, és 5 percre fejre állítjuk őket.
- Most jöhet a száraz dunszt! Ezzel váltjuk ki a tartósítószer-használatot. Takarjuk le az üvegeket két-három napra paplannal, vagy tegyük olyan helyre, ahol tartja a hőjét, és csak napok alatt, szép lassan tud kihűlni.