nlc.hu
Gasztro
Forrólevegős sütő használata

Hogyan használjuk a forró levegős sütőt?

Új forró levegős sütőnk van? Elmondunk mindent, amit erről az ügyes eszközről tudni kell, és tippeket is adunk, hogy a legtöbbet hozhassuk ki belőle!

Mindenki a forró levegős sütőkről beszél, és nem értjük, hogy mi ilyen jó bennük. Egészen addig, ameddig ki nem próbáljuk, és meggyőződünk arról, hogy a dicséretek nem üres ámítások. Aki most szerzett be egyet, vagy éppen gondolkodik, hogy megkönnyítse életét egy konyhai forró levegős sütővel, akkor a cikk nekik szól!

Hogyan működnek a forró levegős sütők? Milyen ételeket készíthetünk bennük? Itt van minden, amit egy kosaras forró levegős sütőről tudni kell.

Forrólevegős sütő a konyhapulton.

Minden konyha ékszere a forró levegős sütő

Mi is az a forró levegős sütő?

A forrólevegős sütő vagy más néven air fryer konyhai eszköz, amely lehetővé teszi az ételek sütését minimális mennyiségű olaj használatával. A „légsütő” lényegében kompakt konyhai készülék, amely a forró levegőt áramoltatva készíti el az ételeket.

A piacon legelterjedtebb forró levegős sütő típus, a kosaras úgy néz ki, mint egy furcsa kávéfőző, amelynek a hasában egy kivehető kosár van. A működési elve az, hogy a forró levegős sütőben egy erős ventilátor áramoltatja a meleg levegőt az ételek körül, így kialakítva egy „légburkolatot”. Ez segít abban, hogy az étel kívül ropogós legyen, míg belül puha és jól átsült.

Az air fryer segítségével lehet sütni, pirítani, grillezni, és akár sült krumplit, húst, zöldségeket és más ételeket is elkészíteni. Sokan használják azért, mert az olaj használatát minimalizálja, így a kész ételek általában kevesebb zsírt tartalmaznak, mint a hagyományos sütésnél.

Mire számítsunk az első alkalommal?

Miután kinyitottuk a dobozt, szedjük szét az összes kivehető alkatrészt. Ez valószínűleg tartalmazni fog egy kivehető kosarat és egy rácsot vagy perforált tálcát a kosár alján. Mossuk meg és szárítsuk meg őket. Helyezzük a légsütőt egy hőálló felületre, legalább 20 centiméterre a faltól. Helyezzük vissza a rácsot és a kosarat.

Egyszerű tipp!

Egyes gyártók azt javasolják, hogy működtessük üresen az air fryert 10 percig, mielőtt ténylegesen főznénk vele. Ezzel a lépéssel engedjük, hogy a gázok távozzanak. Enyhe szag lehetséges (az egyik kézikönyv ezt „új készülék szagának” nevezi), ezért legyen bekapcsolva a szellőző vagy legyen nyitva az ablak. Ez csak egyszeri procedúra.

Fontos tippek, amelyeket szem előtt kell tartanunk

  • A rács mindig legyen a kosárban. Ez lehetővé teszi, hogy a forró levegő keringjen az étel körül, és megakadályozza azt is, hogy az étel felesleges olajban üljön.
  • A forró levegős sütők hangosak. Amikor működik, a ventilátorok zúgását halljuk.
  • Ne felejtsük el kivenni a kosarat, és néhány percenként megkeverni az ételt.
  • Nem baj, ha egy pillantás erejéig kihúzzuk a kosarat. Ezt a főzési folyamat bármelyik pontján megtehetjük. Nem kell kikapcsolni a gépet, mivel az magától kikapcsol, amikor a kosár kikerül.
  • A fentinek megfelelően ügyeljünk arra, hogy a fiókot teljesen benyomjuk, különben nem fog visszakapcsolni. Ezt onnan fogjuk tudni, hogy a légsütő hirtelen csendessé válik.
  • Az ételek gyorsan sülnek, gyorsabban, mint ahogy azt megszoktuk! Ez az air fryer egyik legjobb tulajdonsága. A kézikönyve valószínűleg tartalmaz egy praktikus táblázatot a gyakori ételek sütési idejéről és hőmérsékletéről. Minél kevesebb étel van a kosárban, annál rövidebb a főzési idő; minél több étel, annál hosszabb.
  • Előfordulhat, hogy valamivel alacsonyabb hőmérsékletre van szükség. Sok forró levegős sütőben készített recept alacsonyabb hőmérséklet-beállítást igényel, mint hagyományos társaik. Ez talán furcsának tűnhet, de csak nyugodtan alkalmazkodjunk hozzá. Még egyszer: az air fryerek nagyon gyorsan felforrósodnak, és a forró levegőt mozgatják, így a kissé alacsonyabb hőmérséklet segít abban, hogy az ételek ne legyenek égettek vagy ropogósak kívülről, miközben belülről is megfelelően átsülnek.
Időzítő 6 percre állítva.

Becsapós lehet az időzítő

Milyen méretre van szükségünk?

Itt a bökkenő: a kosaras légsütőkbe nem fér bele sok étel, ezt fogadjuk el. Egy 1,75-3 literes légsütő a legalkalmasabb egy vagy két személy számára készült ételek elkészítéséhez. 

Még egy nagy forró levegős sütőben is gyakran adagokban kell készítenünk az ételt. Ha egy recept két főnél több személyre szól, akkor valószínűleg egynél többször kell használnunk a légsütőt. Ne csüggedjünk, mert nagyon gyorsan végzik a dolgukat, így pillanatok alatt készen lesz a többi adag is.

Sültkrumpli forrólevegős sütőben.

Dolgozzunk kisebb adagokban, úgy sokkal hatékonyabb!

Előmelegíteni vagy nem előmelegíteni?

A tűzhelyen lévő nagy sütővel ellentétben a légsütőnek nem kell fél óra, hogy felmelegedjen. Néhány perc előmelegítés elegendő. Néhány légsütő modellnél lámpa jelzi, ha a készülék előmelegedett.

A gyártók javasolják az előmelegítést, de ha szeretnénk, az előmelegítést teljesen kihagyhatjuk. Próbáljuk ki mindkét módot, és nézzük meg, melyik adja a legjobb eredményt. Ez a recepttől is függhet.

Kerülendő hibák

Ne legyünk túl bőkezűek az olajjal. A felesleges olaj a rács alatti fiókban végzi, de ha túl sok rakódik rá, akkor füstölhet. Általánosságban elmondható, hogy ha az ételen már van zsír (például bőrös csirke, vagy fagyasztott sült étel), akkor lehet, hogy egyáltalán nem kell olajozni az ételt. A zöldségeknek azonban jót tesz egy enyhe olajréteg, mert segít, hogy szép barnák legyenek.

Ne kenjük be a fiókot főzőspray-vel. Úgy tűnik, hogy ez jó ötlet, igaz? De a kosarak tapadásmentes bevonattal rendelkeznek, és a főzőspray idővel károsíthatja a felületet. A főzőspray helyett dobjuk az ételt inkább olajba, vagy dörzsöljük át egy olajjal átitatott papírtörlővel. A tapasztalat szerint az elősütött fagyasztott ételeknek nincs szükségük extra zsiradékra.

Ne zsúfoljuk tele a fiókot. Nagy a kísértés, hogy még egy marék krumplit vagy reszelt céklát tegyünk bele. Azonban az ételek ropogósabbak lesznek és gyorsabban elkészülnek, ha kis adagokban dolgozunk.

Ne mulasszuk el a kosár felrázását. Ha ezt rendszeresen megtesszük, az ételek egyenletesen kapják a hőt, ami jobb barnulást eredményez. Sok recept előírja, hogy ötpercenként rázzuk meg a kosarat. Nagyobb darabok, például panírozott halfilé esetén inkább fordítsuk meg őket. Ha egy recept rázást vagy megfordítást ír elő, de kihagyjuk, az nem káros, de nem is érjük el a kívánt eredményt.

Ne öntsük csak úgy a fiók forró tartalmát egy tálba. Használjunk fogót vagy kanalat, hogy kiszedjük a főtt ételt. A felesleges olaj összegyűlik a kosárban lévő levehető rács alatt, így ha kirántjuk a kosarat, és egy tálra billentjük, az olaj a ráccsal együtt ki fog ömleni. Ezzel megégethetjük magunk, ráadásul rendetlenséget okozhatunk.

Ne tegyük a forró fiókot a munkalapra. Gondoljunk rá úgy, mint egy forró serpenyőre. Azt se helyeznénk le bárhová!

Hogyan tisztítsuk meg a forró levegős sütőt?

Fontos, hogy minden használat után tisztítsuk meg a forró levegős sütőt, mivel az olaj felhalmozódása miatt a készülék füstölni kezdhet. Bizonyos esetekben egyszerűen letörölhetjük a fiókot és a rostélyt egy papírtörlővel. Ha nagyon koszosak, mossuk el kézzel. A legtöbb modellnek vannak mosogatógépben mosható alkatrészei, ezért nézzünk utána a használati útmutatóban a helyes tisztítási módszernek.

(Forrás: Simply Recipes, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top