nlc.hu
Gasztro

Ételek, amelyek nem valók forrólevegős sütőbe

4 dolog, amit soha ne tegyünk forrólevegős sütőbe

A forrólevegős sütő lett az elmúlt évek egyik kedvenc konyhai gépe, de nagyon könnyen tönkrevághatjuk, ha nem megfelelő ételeket teszünk bele.

Jelenleg nincs népszerűbb konyhai kisgép a forrólevegős sütő (angolul air fryer). Ezek a pultra szerelhető sütők sokkal könnyebbé teszik az életet, mivel általuk nem szükséges a sütőt használni ételek elkészítéséhez. Az a legjobb bennük, hogy csak „beállítjuk és el is felejthetjük”. Nem kell őrizni, hiszen tökéletesen elvégzi a dolgát folyamatos ellenőrizgetés nélkül is. Mindemellett sokkal könnyebb a „légsütőket” tisztítani, mint a tűzhelyet vagy a sütőt.

Fehér légsütő konyhapulton.

A forrólevegős sütő az új konyhai legjobb barátunk

Mivel a forrólevegős sütők sokféle étel – például csirke, steak és még fánkok – elkészítésére alkalmasak, sokunknak az a benyomása, hogy nincs olyan dolog, amit ne lehetne bennük megsütni. Bár ez technikailag igaz, mégsem jelenti azt, hogy mindent betehetünk. Sőt, még azt is megkockáztatjuk, hogy tönkretesszük a nagy becsben tartott eszközt.

Bármi, ami panírozott

A forrólevegős sütők olyan varázslatos konyhai eszközök, amelyek szinte bármit meg tudnak sütni. A legjobb azonban, ha a nedves, panírozott ételeket más konyhai készülékekre bízzuk, amelyek jobban megfelelnek ezek egyedi sütési igényeinek.

Az olyan panírozott ételek, mint a tempura vagy a sörben sült hal forrólevegős sütőben való elkészítésével az a probléma, hogy fennáll a csöpögés veszélye, ami megnehezítheti a takarítást vagy potenciálisan károsíthatja a gépet.

Leveles zöldségek

Zöldségek a légsütő fiókjában.

Forrólevegős sütőben a zöldségek sokkal ropogósabbak lesznek, mint a hagyományos sütőben

Fontos, hogy fogyasszunk zöldségeket, és bár sokféleképpen elkészíthetjük őket, a forrólevegős sütő nem jó választás az olyan leveles zöldségekhez, mint a spenót, a bordás kel, a mángold és a kelkáposzta. Ennek oka, hogy a levegő sebessége miatt egyenetlenül melegednek.

Másrészt az olyan zöldségek, mint a brokkoli, a karfiol és a cukkini akkor a legízletesebbek, ha forrólevegős sütőben sütjük meg őket.

Szaftos ételek

Arra gondoltunk már, hogy erősen bevont csirkeszárnyakat vagy esetleg egy pácban csöpögő steaket tegyünk a forrólevegős sütőbe? Ezt gondoljuk át még egyszer. A forrólevegős sütéshez a legrosszabbak a szószos vagy a mártásos ételek. A probléma nem annyira a sütéssel, mint inkább a takarítással van. A készülékek alján lyukak vagy drótháló található a levegő keringetése érdekében. A szószok átfolynak a nyílásokon, és hatalmas katasztrófát okoznak, amit kínok között kell kitakarítani.

Sajtos ételek

Az olyan sajtos ételek, mint a grillezett sajt, a sajtos makaróni vagy a rakott krumpli szintén nem jöhetnek szóba. Van azonban néhány kivétel ez alól a szabály alól: a már megsütött fagyasztott ételeket, például a mozzarellarudakat újra fel lehet melegíteni a légsütőben.

Még ha nem is használjuk a forrólevegős sütőt a fent felsorolt ételek elkészítésére, akkor is figyelnünk kell arra, hogyan használjuk a gépet. A legjobb eredmény érdekében, függetlenül attól, hogy milyen ételről van szó, ügyeljünk arra, hogy egyetlen, egyenletes rétegben rendezzünk el mindent. Bizonyos ételek, például a halak és a kézzel panírozott ételek kosárba halmozása megnöveli a sütési időt, és az ételek kevésbé lesznek ropogósak.

(Forrás: Real Simple, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top