nlc.hu
Gasztro

Rántott hús bundázás

A rántott hús 5 bundája: ki mondta, hogy a panír unalmas?

Melyik bundában legfinomabb a csirkemell? Párizsiasan, vagy parmezános panírban? Esetleg sörtésztában, tempurában vagy chipsmorzsában?

Mi magyarok szeretünk mindent kirántani, még azt is, amit nem kéne, mert más formában elkészítve sokkal jobb lesz a végeredmény, de hát nincs mit tenni. Ilyen a néplélek, megváltoztatni nincs értelme, szofisztikálni, finomítani viszont mindent érdemes, még az olyan egyszerű dolgot is, mint a panírozás.

A panírozás lényege, hogy sütéskor bent maradnak az ízek, mert a bunda megvédi az alapanyagot, másrészt viszont a sótól, a szénhidráttól és a zsírtól minden étel finomabb lesz, márpedig bundázáskor mindháromból bőven jut az ételbe.

Ráadásul, ha nem szúrjuk el, a rántott ételek textúrája is igen kívánatos lesz: belül omlós, kívül pedig ropogós.

Innen nézve már egészen érthető, hogy miért szeretünk annyira rántott dolgokat enni. Készíteni már egy kicsit kevésbé, mert eléggé macerás, sokat kell vele dolgozni, meg a forró olaj mellett állni, a konyha meg úgy néz ki, mintha felrobbantották volna, a szagról nem is beszélve, de hát megéri. Felhasználói szempontból kicsit jobban, mint készítőiből, de hát ugye az önfeláldozás valahol mégiscsak szép erény.

Teszteltük, hogy melyik bunda a legfinomabb, a legropogósabb és a legizgalmasabb

A rántott hús öt bundája, kuktám és chips tulajdonos kisgyermekem felirataival. (A szerző fotója)

Ennek, mármint az önfeláldozásnak a jegyében, pusztán tudományos, teszt céllal öt különböző bundában sütöttünk csirkemellet, hogy összevessük, melyik mit tud és melyik lesz a legízletesebb. A sima rántott húst kihagytuk, illetve megbolondítottuk némi parmezánnal; készült párizsi szelet, sörtésztában sütött, valamint tempurált csirkemell, végül pedig ledobtuk az atombombát és fűszeres chips morzsába forgattuk a húsokat. Tesztelő csapatunk (a tágabb család) ezúttal bátran véleményt nyilváníthatott, sőt, ez volt az elvárás: mondják meg, hogy melyik ízlik, melyik kevésbé, melyik bundában mit szeretnek és mit nem.

Rántott hús parmezános bundában

Ez a hagyományos: liszt, tojás és zsemlemorzsa bunda reszelt parmezánnal megbolondított változata. Nem egy ördöngösség, de a tesztelők egybehangzó véleménye szerint sokkal finomabb és izgalmasabb így a rántott hús, mint parmezán nélkül. A reszelt parmezánt értelemszerűen a zsemlemorzsába kell keverni, ami így közvetlenül meg tud sülni az olajban és valóban ad egy extra bukét az ételnek.

Teszteltük, hogy melyik bunda a legfinomabb, a legropogósabb és a legizgalmasabb

Rántott hús parmezános panírban (A szerző fotója)

Ha jó minőségű húst rántunk, akkor ez nem is olyan fontos, az olyan, kevésbé ízletes alapanyagoknál viszont, mint például a cukkini, karfiol vagy más zöldségek, különösen jól jön ez a kis kulináris rásegítés.

Mindenkinek ízlett, nincs mit taglalni rajta.

A zsemlemorzsát egyébként ízesíthetjük szárított zöldfűszerekkel is, keverhetünk bele durvára zúzott zabpelyhet, ami extra textúrát ad neki, gazdagíthatjuk különböző magvakkal is, azok közül is az apróbbakat válasszuk, mint például a szezámmagot, vagy a nagyobb szeműeket őröljük durvára, hogy ne peregjenek le a rántott húsról.

Párizsi bunda

A párizsi bunda ízben eléggé hasonlít a sörtésztára és a tempurára, amiben viszont nagyon is eltérnek, az a ropogósság és a textúra.

Teszteltük, hogy melyik bunda a legfinomabb, a legropogósabb és a legizgalmasabb

Csirkemell párizsiasan (A szerző fotója)

A párizsi bunda úgy készül, mintha a rántott húsról lefelejtenénk a zsemlemorzsát: lisztbe és tojásba forgatjuk, majd még egyszer lisztbe és tojásba, és mehet is a forró olajba. Valami miatt mégis akkora népszerűségnek örvendett, hogy mire fotózásra került a sor, alig tudtam egy szeletet megmenteni belőle.

A sörtészta valamivel bonyolultabb, annak bizony már receptje is van.

Sörtészta

Teszteltük, hogy melyik bunda a legfinomabb, a legropogósabb és a legizgalmasabb

Csirkemell sörtésztában (A szerző fotója)

Hozzávalók

  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg keményítő (ettől jobb lesz az állaga)
  • 1 tk. sütőpor
  • 2,5 dl sör

Elkészítés

  1. A hozzávalókat összekeverjük, palacsintatésztánál kissé sűrűbb állagot kell kapnunk, akkor jó. Megmártjuk benne a húst vagy zöldséget és már mehet is az olajba.
  2. A trükk annyi, hogy a sört alaposan hűtsük le, az olaj pedig legyen nagyon forró, akkor nem szívja meg magát a bunda és ropogósabb lesz. A sör ízét egyáltalán nem lehet érezni, ha valaki ettől tartott volna.

Tempura

A tempura a japánok kedvelt bundája, elkészítése hasonlít a sörtésztához, csak nem kell bele sör, tojás viszont igen. El is érkezett a pillanat, amikor is elárulom, hogy a tempurált hús lett a három közül a legropogósabb, de a felső, roppanós réteg alatt volt egy lágyabb, krémesebb bunda is. A tesztelő csapatunk arra a következtetésre jutott, hogy sokkal praktikusabb, ha sörtészta helyett ezentúl tempurát készítünk, a sört pedig megisszuk külön, úgy legalább érezzük az ízét és az étel is jobb lesz.

Teszteltük, hogy melyik bunda a legfinomabb, a legropogósabb és a legizgalmasabb

Tempurált csirkemell (A szerző fotója)

Hozzávalók

  • 10 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 2 ek. étkezési keményítő
  • 1 tk. sütőpor
  • 2 dl hideg víz

Elkészítés

  1. A hozzávalókat kimérjük és összekeverjük, szóval semmi nehéz nincs benne, csak arra kell vigyázni, hogy a víz tényleg nagyon hideg legyen, amit a legegyszerűbben jégkocka bevetésével érhetünk el. Az olaj pedig legyen nagyon forró és ússzon benne a munkadarab.
  2. A tempura állaga nyersen nagyjából ugyanolyan, mint a sörtésztáé, (vagyis egy sűrűbb palacsintatésztáé), azzal a különbséggel, hogy még azon sem kell görcsölnünk, hogy csomómentes legyen, mert a csomók hozzátartoznak az élményhez. Belemártjuk a húst (zöldséget), beletesszük a forró olajba és megsütjük.

Rántott hús chips bundában

Ez egy rendkívül 21. századi megoldás, amikor az emberek már Z generációs influenszerektől tanulnak főzni, és nem az anyukájuktól. Nem mintha bármi bajom lenne a Z generációs influenszerekkel, szerintem cukik és viccesek, ráadásul, meg kell hagyni,

a chipsbundás rántott hús kimondottan életképes ötlet. Mindannyian imádtuk.

A tennivaló nagyjából annyi, hogy zsemlemorzsa helyett chipsmorzsát használunk, amit úgy állítunk elő, hogy kitépjük a gyerek kezéből a félig kiürült chipses zacskót és megígérjük, hogy vissza fogja kapni, csak magasabb minőségben.

Teszteltük, hogy melyik bunda a legfinomabb, a legropogósabb és a legizgalmasabb

Rántott hús chips bundában (A szerző fotója)

Ezt követően zacskót letesszük az asztalra, a száját visszahatjuk, és végig megyünk rajta párszor a sodrófával, hogy összezúzzuk a benne lévő chipset. A tojás után, zsemlemorzsa helyett használjuk, és leginkább a fűszeres ízesítésűekkel van értelme kísérletezni, a sima sóssal nem. A sütőolaj ebben az esetben ne legyen olyan forró, mert megég a chips.

A végeredmény fűszeres, ropogós, mégsem fájdalmasan durva, mint a pankó morzsa, (gondolom, észrevettétek, hogy azzal nem foglalkoztunk, hát ezért). Tesztelőcsapatunk több mint felének ez a megoldás ízlett a legjobban, éljenek az X generációs youtuberek/tiktokkerek!

Nézzünk hozzá valami köretet!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top