Savanyú káposzta
Így szól az immunerősítő recept: edd magában! A savanyú káposzta a természetes módon erjesztett savanyúságok királya, de bármelyik zöldség remek ötlet fermentálva. / Fotó: Basak Gurbuz Derman, Getty Images
Fotó megosztása:
Natúr joghurt alapú török étel
Nem csak a zöldségek, az erjesztett tejtermékek is támogatják a bélflóra működését, ami nélkül nincs jól működő immunrendszer. Az utóhőkezelés nélküli natúr joghurtokkal erősítheted a szervezeted! / Fotó: BURCU ATALAY TANKUT, Getty Images
Fotó megosztása:
Fokhagyma, zöldfűszerek, bagett
A fokhagyma is nyersen a leghatékonyabb. Kend pirítósra, készíts házi pesztót belőle! / Fotó: doram, Getty Images
Fotó megosztása:
Kaliforniai paprikák
Szent-Györgyi Albert egy paradicsompaprikából, más néven pritaminpaprikából vonta ki először a C-vitamint. A paprika télen-nyáron a barátunk. / Fotó: Louis Hansel, Unsplash.com
Fotó megosztása:
Perzsa újévi lazac
Minden ételt becsüljünk meg, ami jó sok friss petrezselyemmel finom. Szórjuk meg vele a leveseket vagy sült húsokat, sült halat, krumplit, rizst vagy készítsünk pesztót belőle! / Fotó: Nemes Nóra Dacota, Nosalty Ételfotó
Fotó megosztása:
Brokkolikrémleves
Nagyon kevés, csupán fél csésze főtt brokkoli 51 mg C-vitamint, azaz a napi bevitel 57%-át biztosítja. Ha nem szereted párolva, krémlevesként egyenesen remek. / Fotó: Westend61, Getty Images
Fotó megosztása:
Chilik
Az édes húsú paprikáknál is több C-vitamint tartalmaznak a chilik. A kutatások szerint a zöld színű még értékesebb a szervezet számára, mint a piros. De ez már az elitklub, mindegyik paprika igen magas vitamintartalommal bír. / Fotó: YelenaYemchuk, Getty Images
Fotó megosztása:
Török pide
K-, az A-, B2-, B6-, E- és C-vitamin, vas, folsav, magnézium... és mert imádjuk! Legyen bébispenót vagy kifejlett levelek, nem csak főzelékbe, több tucat ételbe jöhet. / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó
Fotó megosztása:
Sóskafőzelék tükörtojással
Építi a csontokat, fogakat, izomzatot, erősíti a szívet és idegrendszert, továbbá természetes antioxidánsként megköti a szabad gyököket. Ha szereted a sóskát, ne feledkezz meg róla! / Fotó: Bagdi Gréta, Nosalty Ételfotó
Fotó megosztása:
Pirított kelmbimbó
A legtöbb keresztesvirágú zöldséghez hasonlóan a kelbimbó is sok vitamint tartalmaz, kiemelkedő a C-, K- és A-vitamin tartalma. / Fotó: Sebastian Coman Photography, Unsplash.com
Fotó megosztása:
Fodros kel, más néven leveles kel
A fodros kel, más néven leveles kel fantasztikusan egészséges. 10 deka belőle a szervezet WHO által megállapított napi vitaminszükségletének 200%-át fedezi. /
Fotó: Charlesdeluvio, Unsplash.com
Fotó megosztása:
Fagyasztott eper
Az eper hihetetlenül egészséges, de most nincs szezonja. Ne vedd meg a sápadt importárut: a hazai gyümölcs lefagyasztva a legjobb választás. / Fotó: Irina Marwan, Getty Images
Fotó megosztása:
Fagyasztott fekete áfonya
A fekete, vörös és tőzegáfonya is kincs, de a legmagasabb antioxidáns-hatású a fekete. Nincs szezonja, most fagyasztva érdemes beszereznünk.
/ Fotó: Svetlana-Cherruty, Getty Images
Fotó megosztása:
Citrusfélék
A citrusfélékről mindenki tudja, hogy támogatják az immunrendszert. A citromon, narancson kívül grapefruit, lime, pomelo, mandarin, kumkvat, bergamott, kaffir lime és a Buddha keze citrom is remek. / Fotó: Wouter Meijering, Unsplash.com
Fotó megosztása:
Kiwi
A kivi erősíti a szívet és az érrendszert, csökkenti a vérnyomást. Kiemelkedő a kálium-, kalcium- és magnéziumtartalma. A szőrös külső szuperértékes belsőt takar. / Fotó: Lesly Juarez, Unsplash.com
Fotó megosztása:
Sült gesztenye
Itt az idény! A gesztenye vérképző, emésztést segítő, idegrendszer-erősítő, bőr- és kötőszövet-építő. / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó
Fotó megosztása:
Csipkebogyótea
A csipkebogyó is egy igazi itthon is megtermő csúcsélelmiszer. Ha a bogyókat nem forrázzuk a teánkba, hanem hideg vízben 12 órán át áztatjuk, sokkal több vitaminhoz juttathatjuk hozzá a szervezetünket. / Fotó: Natasha Breen, Getty Images
Fotó megosztása:
Fahéjas gyömbértea
A gyömbér frissen reszelve, ételekbe főzve, porítva is kiváló immunerősítő. A friss gyömbérből hihetetlenül egyszerű teát készíteni, csak forráznunk kell. / Fotó: Julia Topp, Unsplash.com
Fotó megosztása:
Szálas zöld tea
Mind a zöld, mind a fekete teák tele vannak flavonoidokkal, egyfajta antioxidánssal. A zöld teák azonban még erősebb antioxidáns-tartalmúak.
/ Fotó: ATU Images, Getty Images
Fotó megosztása:
Friss és porított kurkuma
Az utóbbi évek sztárfűszere a kurkuma. Nem érdemtelenül, a gyönyörű színű fűszer felsorolhatatlanul sok területen segíti az emberi szervezet működését. Ha egyet kellene kiemelnünk közülük: erős gyulladáscsökkentő. / Fotó: Julia Topp, Unsplash.com
Fotó megosztása:
Lenmagos kenyér
A trendi chiamagra a hazai válasz: lenmag. Omega-3 zsírsavakban és rostokban különösen gazdag, szépíti a bőrt és a hajat, hatékony koleszterincsökkentő, segíti a fogyókúrát. / Fotó: Westend61, Getty Images
Fotó megosztása:
Napraforgómag
A szotyi mégis menő! A napraforgómag amellett, hogy E- és B1-vitamin bajnok, jelentős fehérje- és rostforrás. A divatos kesudióval szemben még több értékes tápanyagot tartalmaz, és megterem Magyarországon is. / Fotó: Petru Blaga / 500px, Getty Images
Fotó megosztása:
Extra szűz olívaolaj
Ha egyetlen jó tulajdonságát akarjuk kiragadni, az extra szűz olívaolaj bizonyítottan csökkenti a szívbetegségek kockázatát, a magas vérnyomást, és segíti az érfalak rugalmasságának megőrzését. / Fotó: Marian Vejcik, Getty Images
Fotó megosztása:
Nyers lazac
Az egyik legtökéletesebb omega-3 zsírsav-forrás a lazac. Az omega-3 egy esszenciális zsírsav, amit az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálkozás során kell magunkhoz vennünk. / Fotó: Malorny, Getty Images
Fotó megosztása:
Egészben sült pisztráng
A lazaccal szemben a szivárványos pisztrángot Magyarországról is beszerezhetjük. Kiváló omega-3 zsírsav-forrás, emellett ásványi anyagokban is gazdag. Egy fantasztikusan egészséges halfajta. / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó
Fotó megosztása:
Konzerv tonhal
A tonhal konzerv formában is remek B1-, B2- (riboflavin), B3- (niacin), B6-, B12-, D-vitamin és szelén forrás, de ásványi anyagokban is gazdag (foszfor, jód, kálium, magnézium). / Fotó: bajker, Getty Images
Fotó megosztása:
Bőrén sült makréla
A makréla az omega-3 zsírsavak mellett jelentős fehérje- és B-vitamin forrás. A lazac és a tonhal mellett megérdemli a kiemelt figyelmet. / Fotó: Paul Einerhand, Unsplash.com
Fotó megosztása:
Hering olívaolajjal, citrommal, lilahagymával
A hering egy úgynevezett száraz húsú hal (a folyami zsíros húsú halakkal szemben). Rendkívül gazdag omega-3 zsírsavakban, természetes B12-vitamin, D-vitamin, vas- és antioxidáns-forrás. A nehézfémekkel legkevésbé szennyezett halfajták egyike. / Fotó: VICUSCHKA, Getty Images
Fotó megosztása:
Homoktövisbogyók és homoktövislé
Utoljára hagytuk a homoktövisbogyókból készülő homoktövislevet, ennek az íze ugyanis rettenetesen fanyar, finomnak nem mondható. Olyan csodálatos C-vitamin- és antioxidáns-forrás azonban, hogy itt a helye ebben a listában és a konyhánkban is. / Fotó: Olena Gorbenko delicious food, Getty Images
Fotó megosztása:
Többfajta méz
A méz, propolisz (méhszurok) és virágpor felbecsülhetetlen érték a háztartásban. Csakis az őstermelőiben bízzunk! / Fotó: Jasper Chamber, Getty Images
Fotó megosztása: