Az eredeti naan kenyér tandoori kemence oldalán sül, ami nyilván nincs minden háztartásban. Ez azonban ne vegye el a kedvedet tőle, hiszen egy olyan receptet hoztunk, amivel könnyen elkészíthető otthon is az indiai konyha kedvence, ráadásul a tűzhelyen. Ha már unod a hagyományos lencsét, és inkább az indiai ízek felé kalandoznál, ezt mindenképp mentsd el.
Naan kenyér alaprecept
Hozzávalók:
- 1 teáskanál cukor
- fél csésze meleg víz
- 7 g száraz élesztő
- 35 dkg liszt
- kétharmad natúr görög joghurt
- fél teáskanál só
- 1 evőkanál ghí
- apróra vágott koriander
Elkészítés:
Egy kis tálba vagy bögrébe tedd bele a meleg vizet, az élesztőt és a cukrot és keverd össze, majd tedd félre, míg felfut. Apránként keverd hozzá a liszthez, aztán tedd bele a joghurtot, a sót és a ghít is, és dagaszd 10 percig a tésztát. Akkor jó, amikor egyneművé és simává válik. Ezután formázz belőle golyót, pici ghível kend meg, aztán boríts rá nedves konyharuhát.
A tésztát dagaszd duplájára szobahőmérsékleten. Egy lisztezett deszkán nyújtsd ki hosszúkásra és oszd hat egyenlő méretű bucira. Ezután 10 percig konyharuha alatt megint pihentesd őket, végül pedig nyújtsd lapos körökre a bucikat.
Egy öntöttvas serpenyőt alaposan hevíts fel. A tészta egyik oldalát spricceld le vízzel, és ezzel az oldallal fektesd a serpenyőbe. Nagyjából két perc kell a naannak, hogy felfújódjon, ekkor ellenőrizd, hogy vannak-e már az alján barna foltok. Ha igen, megfordíthatod. Nagyjából ugyanennyi kell a másik oldalának, és kész is. Persze a korianderről a tetején ne feledkezz meg!