A Magyar Cukrász Ipartestület 18. alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt. Az idei témakör a „Szuperélelmiszer” volt, így olyan új, kreatív tortákkal lehetett csak nevezni, melyek jellegzetes, meghatározó hazai „szuperélelmiszernek” számító alapanyagok alkotják.
Az alábbi alapanyagkosarakból minimum kettő alapanyagot fel kellett használni a nevezett tortáknál:
- bogyós gyümölcsök: áfonya, feketeribizli, csipkebogyó, szeder,
- gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,
- zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,
- olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró
A homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab szerepelt még a felhasználásra javasolt további alapanyagok között.
A Magyar Cukrász Ipartestület beszámolója szerint idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről, a versenyre 31 tortát neveztek be.
A cukrászok körében különösen népszerű volt a cékla, a sárgarépa, a mák, a sütőtök, az áfonya és a dió felhasználása.
Az első zsűrizési kört március 7-én rendezték meg, a 31 tortából 6 jutott be a döntőbe.
Íme a 2024-es Magyarország Tortája verseny döntősei:
- ÁRVÁCSKA – Paál Fanni, Kiss Gabriella – Dobay Cukrászda, Budapest
- FEKETE GYÖNGY – Novák Ádám, Domonkos Noémi – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
- HETEDHÉT – Herbai Ramóna – Forza Italia Kft., Budapest
- MÁKVIRÁG – Kovács Alfréd – Édes Vonal, Vác
- RIGÓFÜTTY – Fodor Sándor – Habcsók Cukrászda, Budapest
- TÖKIBOGYÓ – Szoljár Csaba – Solier Café – Gödöllő
Ahogy az elmúlt években, úgy idén is csak augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség a Magyarország Tortája és a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesét.
Tavaly amúgy a Spicces füge respektus nevű, aszús-fügés-mézes kreáció nyerte el a Magyarország tortája címet, a cukormentes győztes pedig a Kikelet elnevezésű fekete teás-levendulás alkotás lett.