nlc.hu
Tabuk nélkül
Mi az a keresztallergia?

Mi az a keresztallergia? Milyen ételekkel bánjunk óvatosan ilyen esetben?

Mi az a keresztallergia, és kiket érint? Mitől alakul ki? Mit tehetünk ellene? Mire figyeljünk? Nézzük!

Allergia szinte bármely életkorban kialakulhat, és ezzel együtt a kevésbé ismert keresztallergia is megjelenhet.

Az allergiával élők között előfordul, hogy a fokozott érzékenység miatt az egyén szervezete a már ismert allergént (például pollent) „összetéveszti” más anyagokkal. Bizonyos anyagok tehát képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti, ezt hívjuk keresztallergiának.

A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll: olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük.

Keresztreakció nem mindig lép fel, de előfordulhat, és ugyanolyan panaszokat okozhat, mint a már ismert fő allergén. 

A keresztallergiák három jellegzetes típusát különböztetjük meg:  

  • élelmiszer–élelmiszer allergia, 
  • pollen–élelmiszer allergia, 
  • latex–élelmiszer allergia. 

„A különböző légúti allergének, például pollenek bizonyos ételekkel azonos típusú fehérjét tartalmaznak, és ez ’becsaphatja’ az immunrendszert. Így fordulhat elő, hogy valaki, aki tudomása szerint eddig csak a parlagfűre volt allergiás, az például a görögdinnye elfogyasztásakor is tapasztal allergiás reakciót. A pollen–étel keresztallergia csupán az allergiások 5-10%-át érinti, azonban a nyírfa pollenére allergiások 30%-ánál jelentkezhet keresztreakció pl. alma, őszibarack, szilva vagy cseresznye fogyasztásakor”fejti ki dr. Pászka Dóra gyermekallergológus, a Panoráma Poliklinika orvosa.

Mi az a keresztallergia? Milyen ételekkel bánjunk óvatosan ilyen esetben?

(Fotó: Getty Images)

A keresztallergia tünetei:

  • ajakduzzanat,
  • száj körüli csalánkiütés,
  • nyelvdagadás,
  • hasi görcs,
  • csak ritkán jár egyéb, komolyabb panaszokkal, például anafilaxiával.

A keresztallergia a pollenallergiára jellemző légúti panaszoktól eltérő, úgynevezett orális (szájüregben fellépő) allergia szindrómát okoz, amelyet leggyakrabban valamilyen nyers zöldség, gyümölcs vagy tengeri rákféle fogyasztása válthat ki.

Jellemző keresztallergiák: 

  • Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka. 
  • Fekete üröm: kömény, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller. 
  • Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokádó. 
  • Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér. 
  • Földimogyoró: dió. 
  • Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag. 
  • Latex: gesztenye, banán, spenót, avokádó, citrusfélék, kivi. 
  • Poratka: rákfélék. 
  • Gabona: az összes többi gabona. 
  • Tehéntejfehérje: marhahús. 
  • Tojásfehérje: a szárnyasok (kacsa, liba, pulyka, csirke, fürj) tojása, de reakció a szárnyas húsára, tollára is előfordulhat. 

Minden pollen- és házipor-allergiásnak érdemes keresztreakciókra gyanakodni, ha bizonyos élelmiszerekkel szemben a szervezete allergiás tünetekkel reagál. Fontos az allergiavizsgálatot bizonyos időközönként megismételni, hiszen bármikor érzékennyé válhatunk egyes allergénekre. Panasz, vagy akár a keresztallergia gyanúja esetén is javasolt mind a légúti, mind a táplálékallergia-tesztet elvégeztetni.

A kivizsgálás során azt is meg lehet állapítani, hogy keresztallergia esetén pontosan mi az, amit az étrendből a továbbiakban ki kell hagyni, és mi az, amit fogyasztani lehet, mert nem fog tüneteket okozni. 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top