nlc.hu
Tabuk nélkül

keresztallergia, allergia

Allergiásan az sem mindegy, mit eszel – avagy mi az a keresztallergia

Tudtad, hogy több étel is okozhat keresztallergiát? És azt, hogy melyek azok a zöldségek, gyümölcsök és magok, amelyek a leggyakrabban válthatják ezt ki, vagy mely pollenekkel kapcsolhatók össze? Nézzük!
keresztallergia

„A belégzési allergének, vagyis például a pollenek, állatszőrök vagy a poratkák sajátos fehérjeszerkezettel bírnak – magyarázza el a jelenség hátterét dr. Zonda Igor, allergológus. – Olyasmi ez, mint az ujjlenyomat: ezt azonosítja, és erre reagál a szervezet allergiás reakcióval. Bizonyos élelmiszerek fehérjeszerkezete, azaz ujjlenyomata viszont hasonló az allergénekéhez, a szervezet pedig épp ezért allergénként léphet fel velük szemben is. Ezért okoz kellemetlen tüneteket a parlagfű-allergiásoknak a görögdinnye, a pázsitfűfélékre érzékenyeknek a különböző gabonák, a fekete ürömre allergiásoknak a zeller, a nyírfaallergiásoknak a barack.”

 

A keresztallergiák három jellegzetes típusát különböztetjük meg:

  • élelmiszer–élelmiszer allergia
  • pollen–élelmiszer allergia
  • latex–élelmiszer allergia

A pollen–élelmiszer keresztallergiáról fontos tudni, hogy bizonyos ételek fogyasztásakor nem a pollenallergia tünetei fokozódnak, hanem először a szájüregben lép fel allergiás válasz. Ilyenkor a szájüregben kellemetlen viszketést, ajak- és nyelvduzzanatot tapasztalhatunk. Megfigyelések szerint az allergiások 5-10 százaléka körében fordul elő pollen–élelmiszer keresztallergia. Ezeket pedig azért érdemes felderíteni, mert bár a légúti tünetek csak a pollenszezonban jelentkeznek, a keresztallergia okozta orális allergia szindróma tünetei egész évben kínozhatnak.

A leggyakoribb keresztallergiák:

  • Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka.
  • Fekete üröm: kömény, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller.
  • Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokádó.
  • Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.
  • Földimogyoró: dió.
  • Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag.
  • Latex: gesztenye, banán, spenót, avokádó, citrusfélék, kivi.
  • Poratka: rákfélék.
  • Gabona: az összes többi gabona.
  • Tehéntejfehérje: marhahús.
  • Tojásfehérje: a szárnyasok (kacsa, liba, pulyka, csirke, fürj) tojása, de reakció a szárnyas húsára, tollára is előfordulhat.

Mi a megoldás?

Minden pollen- és házipor-allergiásnak érdemes keresztreakciókra gyanakodni, ha bizonyos élelmiszerekre a szervezete allergiás tünetekkel reagál. Alapos kivizsgálás során azt is meg lehet állapítani, hogy keresztallergia esetén pontosan mi az, amit az étrendből a továbbiakban ki kell hagyni, és mi az, amit fogyasztani lehet, mert nem fog tüneteket okozni.

A gondok egy antihisztamin-tabletta bevételével is megoldhatók. Persze az allergiás választhatja a megelőzést is, vagyis azt, hogy tartózkodik a problémákat okozó ételek fogyasztásától. Ez a parlagfű-allergiásoknak a legnehezebb (legalábbis, ha szeretik a dinnyét), hiszen a növény virágzásának és a gyümölcs érésének időszaka csaknem teljesen egybeesik. A többieknek valamivel könnyebb a helyzetük, hiszen például a nyírfa virágzási időszaka máskorra esik, mint a barack főszezonja. A hőkezelés is segíthet, tehát a problémát okozó gyümölcsből jobb levest, kompótot készíteni, mint nyersen fogyasztani.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top