nlc.hu
Utazás
Nyaralás vs. gyerekek és az utazási betegségek

Nyaralás vs. gyerekek és az utazási betegségek

Mire figyeljünk, ha gyerekekkel vesszük nyakunkba a világot a nyáron? Hogyan készüljünk az utazásra szülőként, mi az, ami semmiképp se maradjon ki az úti patikából? Mit tegyünk, ha rosszul lett a gyermekünk? Tuti tippek következnek!

A fülledt nyári melegben, a zsúfolt tömegközlekedési eszközökön vagy akár a kocsiban, repülőn hamar felütheti a fejét egy-egy rosszullét, felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt.

Az utazási betegség sokakat érint, az emberek mintegy harmada hajlamos rá. Viszonylag ritkán fordul elő a két évnél fiatalabb gyermekek körében, viszont a 2-12 év közötti gyermekeknél annál inkább!

Mi történik ilyenkor?

Az utazási betegséggel járó szédülés több szervrendszer, többek között a belső fülből kiinduló egyensúlyrendszer működészavarának következtében lép fel, melyet az érintett személy, illetve a látókörében lévő tárgyak mozgása idéz elő.

Az utazási betegséggel küzdők számára éppen ezért komoly gondot okoz az autóban, buszon, hajón, repülőn való utazás, vidámparki forgóra ülés, de egy kézikamerás filmfelvétel megnézése is. Mozgó járművön, különösen a kanyargós útszakaszokon, vagy például a menetiránynak háttal ülve azonnal szédülni kezdenek.

Az utazási betegség további, tipikus tünetei:

  • rossz közérzet,
  • sápadtság,
  • gyakori ásítozás,
  • hideg veríték, fejfájás,
  • elgyengülés,
  • émelygés, hányinger,
  • hányás

A tüneteket fokozzák az utazás alatt előforduló hirtelen irányváltások, a lassítás, a fékezés az erős illatok, illetve a repülőgépen a le- és felszállás, de a légnyomáskülönbség miatt fülfájás is jelentkezhet.

Ráadásul, ha valaki fél a repüléstől, a hosszas bezártságtól, a tengeri utazástól és tudja, hogy hajlamos az utazási betegségre, a nyaralást eleve szorongva, félelmekkel telve kezdi meg, így a tünetek még súlyosabbak lehetnek.

Nyaralás vs. gyerekek és az utazási betegségek

(Fotó: Getty Images)

Hogyan készüljünk az utazásra?

Ha tisztában vagyunk vele, hogy a gyermekünk hajlamos a rosszullétekre, akkor célszerű megelőzni a bajt, és már az utazás megkezdése előtt érdemes rosszullét megelőzésére szolgáló készítményt használni. Az utazás alatt is tartsunk magunknál a tünetek enyhítésére alkalmas gyógyszert.

Lehetőség szerint buszon a jármű elejébe ültessük a gyerkőcöt, tengeri utazásnál a hajó közepére, repülés esetén pedig a szárnyak fölé foglaljunk. Segít, ha repülésnél le- és felszálláskor szemünket csukva tartjuk, illetve, ha félig, vagy teljesen fekvő helyzetben tesszük meg az utat. Nem javasolt mozgó járművön olvasni, valamint filmet, telefont, tabletet nyomni a gyerek kezébe. Ugyancsak nem túl jó ötlet utazás közben előrehajtani a fejet.

Közvetlenül utazás előtt már ne együnk, az utolsó étkezés pedig ne tartalmazzon nehéz ételeket. Utazás közben is kerüljük a megterhelő falatokat, ne adjunk a gyereknek chipseket, cukros üdítőket és csokoládét sem. A behűtött italok (elsősorban a víz) segíthetnek a tünetek enyhítésében. Egy csipet só, vagy citromos víz átmenetileg enyhíti a tüneteket.

Mi segíthet?

A Daedalon® tabletta egy jól ismert, tradicionális hányinger és hányáscsillapító gyógyszer, utazási betegségek tüneteinek enyhítésére, valamint azok megelőzésére. Gyereknél alkalmazható a Daedalon Kid®, ami 2 éves kor felett segítség hányás és hányinger ellen.

Milyen előnyökkel jár?

  • Szirup formája miatt egyből lenyelhető
  • 10 tasak/doboz – kis helyen elfér, ideális utazáshoz
  • Gyermekbarát feketeribizli ízesítés
  • Gyors hatáskezdet (X)

 

Szponzorált tartalom. A cikk a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából készült.

Utazási betegség megelőzésére az első adagot az utazás megkezdése előtt ½ órával kell bevenni.

Daedalon® 50 mg tabletta, dimenhidrinát tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Daedalon® Kid 12,5 mg/5 ml belsőleges oldat. Dimenhidrinát tartalmú vény nélkül kapható gyógyszer.

Richter Gedeon Nyrt., székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21., www.gedeonrichter.com

Mellékhatás / nemkívánatos esemény bejelentése és a biztonságos alkalmazással összefüggő kérdés esetén elérhetőség: +36 1 505 7032; medinfo@richter.hu

Document ID: KEDP/DAFIHP, Lezárás dátuma: 2024.07.05.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top