nlc.hu
Utazás
Így ismerd fel a turistacsapdákat Olaszországban

Egy olasz nő bennfentes tippjei: így ismerd fel a turistacsapdákat Olaszországban!

Egy római nő felsorolta azokat a gyanús jeleket, amelyek láttán inkább kerüld az éttermeket, mert rossz élményben lesz részed Olaszországban.

Amikor külföldre utazol, az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy elkerüld a rossz és túlárazott éttermeket, a kamuzást, az átveréseket – azaz a turistacsapdákat –, és legalább egy picit belekóstolj az autentikus, helyi ételekbe.

A római Piazza Navona

A római Piazza Navona (Fotó: Getty Images)

Nincs ez másképp Olaszországban sem, ezért két nő TikTok-videókban oszt meg praktikus információkat a külföldiekkel, hogy kellemesebb legyen az itáliai nyaralásuk, és ne fussanak bele a turistákra specializálódott alacsony színvonalú éttermekbe. Az egyik videóban egyikük a tipikus olaszországi turistacsapdákat mutatja be, bár a tanácsok egy része más országokban is működik.

  • Óvakodj azoktól az éttermektől, amelyek nagy, színes fotókon mutatják az ételeket.
  • Kerüld azokat a vendéglátóhelyeket, ahová egy utcán álló ember próbálja behívni-beterelni a vendégeket.
  • Ne válassz olyan éttermet, ahol tucatnyi nyelvre lefordították az étlapot, és még kis országzászlók is vannak rajta.
  • Rossz előjel az is, ha nagyon hosszú az étlap.
  • A nagyobb terek és főbb látványosságok közelében lévő vendéglátóhelyek az esetek túlnyomó többségében nem a kivételes színvonalukról híresek. Drágák, és tele vannak turistákkal.
  • Ne válassz olyan éttermet, ahol óriási felirat hirdeti, hogy ott valódi, igazi, hamisítatlan olasz ételeket kínálnak.
@localaromas How to avoid TOURIST TRAPS when you are eating your way through Italy #italianfood #touristtrap #italytiktok ♬ original sound - Local Aromas

A helyszínen árulkodó jelek mellett az mindig segít, ha minél többet megtudsz az adott országról, városról, a kultúráról és az ételekről. Olyan például nem létezik, hogy olasz gasztronómia, tájegységekre jellemző ételek vannak.

  • Jobban teszed, ha kicsit utánanézel, hogy abban a régióban, ahová utazol, mit érdemes enni. Ne kérj firenzei steaket (Bistecca alla Fiorentina) Velencében, ne rendelj risotto alla milanesét Szicíliában és így tovább.
  • Lépj olajra, ha fettuccine Alfredo van az étlapon, mert az igazából nem is olasz étel.
  • Az olaszok későn vacsoráznak, így gyanús lehet, ha egy étterem este 7:30 előtt vacsorát szolgál fel. Ha pedig délután négykor simán tudsz rendelni egy adag tésztát, az valószínűleg egy turistacsapda.

A tippeket soroló nő a videóban elárul még egy apró dolgot, ami segíthet az étteremválasztásban: azt mondja, egy igazi olasz séf pontosan tudja, hogy mennyi só és bors kell az ételekbe, így ha az asztalon só- és borsszórót látunk, az nem jó jel.

Ha Olaszországba, különösen Rómába utazol, érdemes megnézni a @localaromas TikTok-oldalát, rengeteg hasznos videójuk van. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top