nlc.hu
Család
A gyereket felrúgó edző sajnálkozása

A gyereket felrúgó edző nem a bántalmazást sajnálja, hanem azt, hogy kiderült

Már szinte nem is csodálkozunk azon, hogy kiderült a szolnoki kalandparkban gyereket felrúgó edzőről, hogy Novák Katalin anno életműdíjat adott át neki a pedagógiai pályááért. Vélemény.

A szolnoki kalandpark felvételeiből derült ki, hogy a jászberényi Yakuzák SE elnöke, A. Tibor felrúgott egy kisgyereket, aki lefejelte a földet. A felnőtt férfi mindezt azért tette, mert a fiú nem akart felmenni a kalandpark mászó részére. A kalandpark feljelentést tett gyermekbántalmazás miatt, a férfi pedig lemondott a sportegyesület elnöki posztjáról – bár ez a lemondás a cikkek megjelenése után eltűnt a honlapjukról. Az internet pedig egy emberként hördült fel, amikor mindennek tetejébe még az is kiderült, hogy Novák Katalin életműdíjjal tüntette ki ezt a csodálatos pedagógust, aki a sorra felbukkanó beszámolók alapján 30 éve végzi a gyerekek bántalmazását a Yakuzákban.

Felmerül a kérdés lassan, hogy vajon direkt olyan emberekkel veszi körül magát a mi politikai vezetésünk, akik gyerekek bármilyen módon való bántalmazására vannak rákattanva? És az a kérdés is motoszkál bennünk, hogy mennyi hasonló eset nem derül ki egyáltalán?

„Amit tettem minden szempontból elfogadhatatlan, szembe megy mindazzal, amit az elmúlt 35 évben képviseltem, tanítottam és életemmel megjelenítettem. Ez nem hiba, hanem létrontás. Mindent megteszek, hogy az igazságszolgáltatás munkáját támogassam, és csak remélni tudom, hogy nem okoztam lelki sérülést a kisfiúnak, akitől a helyszínen bocsánatot kértem, és minden tettemmel igyekeztem jóvá tenni a jóvátehetetlent. Ezúton kérek bocsánatot a szülőktől is, melyet nem remélek” – jelent meg a férfitől a közlemény a Yakuzák SE honlapján, amely szerda este 20 órakor már nem volt elérhető.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Sajnos azzal, hogy már nem elérhető a bocsánatkérés, csak alátámasztják azt a nem véletlenül kialakult nézetet, hogy már megint nem azért kért bocsánatot, nem azt sajnálja ez az ember sem, hogy bántalmazott egy kicsi gyereket, hanem azt, hogy mindez kiderült a kalandpark kameráinak köszönhetően.

Ha nincs ez a videofelvétel, és a kalandpark nem tesz lépéseket az ügyben, hogy nyilvánosságot kapjon az eset, akkor ez az edző jó eséllyel pont ugyanabban a pozícióban, pont ugyanazt csinálná, amit a kalandparkban: fegyelmezésre fizikai erőszakot használna.

Az edző nem bánta meg az erőszakot, hiszen az eset óta az interneten egyre több helyen felbukkanó beszámolók szerint ezt csinálja már 35 éve a tanítványaival. Ha valóban ilyen a múltja, és ha az első gyerek felrúgásánál, évtizedekkel ezelőtt nem érzett megbánást, akkor azért mindenki érezheti, hogy nem olyan őszinte ez a mea culpázás a részéről. És ne jöjjön most senki azzal, hogy „a keleti sportok világa más”, és hogy „ez nem is olyan felrúgás”, mert ezek egyáltalán nem érvek amellett, hogy egy felnőtt ember nekimenjen egy gyereknek.

Gyerekeket bántani a legalja dolog. Nemcsak szerintünk, nem azért, mert olyan túlérzékeny libsi lelkünk van, hanem szerencsére minden jóérzésű ember szerint. A videó nyilvánosságra kerülése óta többen is szót emeltek a bántalmazás ellen, köztük Pottyondy Edina is kemény szavakat írt az ügy kapcsán a Facebook-oldalán:

Felszólalt a thai boksz korábbi profi világ- és Európa-bajnoka is, Kunkli Tivadar, aki a 2011-ben a 170 kilós Bob Sappet is legyőzte, a kalandparkban történeteket így kommentálta: 

Én is hírét vettem annak, hogy a szolnoki kalandparkban egy karatemester felrúgott egy kisgyereket. Ez nem sporthoz méltó viselkedés. 60 éves vagyok, soha nem hívtam ki még senkit. Bármilyen szabályrendszerben kihívlak, mondd az időpontot, hol és mikor! Ne légy gyáva, ne bújj el!

Már csak kérdéseink maradtak. Miért élünk egy országban, ahol a gyerekek szabad prédák, és hogy lehet, hogy valahogy a legrosszabbak között is a legrosszabb felnőttek, pedagógusok kitüntetéseket vagy épp kegyelmet kapnak?

Esnek ki a csontvázak a szekrényből sorra, rohad a befőtt a spájzban, itt lenne az ideje egy alapos átvilágításnak tényleg, mert ezek szerint velejéig romlott a hatalom, ami ilyen gyerekbántalmazókat támogat, akik gyerekeket rúgnak fel, ha nem engedelmeskednek. Ahogy az egyik kommentelő olyan találóan megjegyezte: „Mintha nálunk kötelező lenne, hogy mindenképpen valami szociopata vezessen egyesületeket, intézményeket.” Agyrém.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top