nlc.hu
Gasztro
Túrógombóc extra: töltsd meg meggyel!

A túrógombócnál csak egy jobb van, a meggyes túrógombóc!

A címben írtakat annyiban egészítenénk ki, hogy a gyümölcsös tölteléktől még egy túrógombóc sem sértődött meg!

Bár lassan beköszönt a friss szilvával töltött gombócok szezonja, a túrógombóc receptjét egész évben elővehetjük, egyszerűen megunhatatlan. A felhőszerűen puha túrógombóc készítését már részletesen bemutattuk, most pedig egy olyan kis extra következik, amivel a jóból még jobb lehet.

A gyümölcsök, azon belül is a csonthéjasok és az erdei gyümölcsök örök párjai a túrógombócnak. Gyümölcsös öntettel locsolhatjuk meg, gyümölcslekvárral kínálhatjuk, sőt akár meg is fordíthatjuk a dolgot, és gyümölcslevest bélelhetünk túrógombócokkal.

Egész más élményt nyújtanak a (lehetőleg) puhára főzött óriásgombócok, a magyar rögös túrónál jóval krémesebb ricottás gombócok vagy az apróra gyúrt gombócok – sok háznál így szokás készíteni őket.

Most egy közepes méretű gombóc következik, amit természetesen nem csak meggyel bélelhetünk. Jöhet bele cseresznye, eper, sárgabarack, csak hogy a legfinomabbakat mondjuk.

Meggyel töltött túrógombóc

Meggyel töltött túrógombóc: a tejföl és porcukor se maradjon le róla! / Fotó: Anna Kurzaeva, Getty Images

A meggyes túrógombóc receptje

A magyar meggy immár leérett, de jóbarátunk a fagyasztott is. A fagyasztott meggyből szokott maradni, de olyanról még nem hallottunk, hogy a kukában végezte volna!

NLC tipp:

Arra mindenképp ügyeljünk, hogy ha fagyasztott gyümölcsöt használunk, felolvasztáskor eresszük ki a levét. Ha szükséges, nyomkodjuk is ki, hiszen a túlságosan lédús gyümölcs eláztatja a gombócainkat. Még egy trükk, ha búzadarába vagy aprított mandulába forgatjuk a gyümölcsszemeket, ami körbezárja őket.

Hozzávalók:

  • 80 dkg rögös túró
  • 40 dkg fagyasztott meggy
  • 3 tojás
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 12 dkg finomliszt
  • 12 dkg búzadara
  • 40 g kristálycukor
  • 200 g vaj
  • 1 citrom reszelt hája
  • Egy nagy csipet só + több só a főzővízbe
  • Ízlés szerinti mennyiségben tejföl és porcukor
  • Opcionális: 1 teáskanál vaníliakivonat (vagy vaníliás cukor) és egy kis mandula a pirított zsemlemorzsába

Elkészítése:

  • A rögös túrót törjük át villával!
  • Egy keverőtálban összemixeljük a gombóchoz szükséges száraz hozzávalókat, egész pontosan a lisztet, a búzadarát, a kristálycukrot, a nagy csipet sót.
  • Reszeljük rá a citrom héját (aki odafigyel erre, érdemes kezeletlen héjú citromot beszerezni), továbbá keverjük hozzá a vaníliát is. Ez a fűszer nagyon jól áll a túrógombócnak.
  • Egy másik tálba kézi mixerrel dolgozzuk meg a tojásokat, verjük egészen habosra.
  • A tojásos és a túrós keveréket elegyítsük, fóliázzuk le, és tegyük egy jó órára pihenni a hűtőbe. Ez azért is fontos, mert a töltelék miatt meg kell dermesztenünk a masszát, hogy legyen tartása, amikor formázzuk majd.
  • Ha nem friss gyümölccsel dolgozunk, közben kiolvaszthatjuk a meggyet (vagy amilyen gyümölccsel töltjük).
  • Készítsünk elő egy nagy fazekat, töltsük meg vízzel, és jól sózzuk be. Ha hallgatunk a topséfekre, nem csak sózzuk, hanem cukrozzuk is a főzővizet!
  • Gyújtsunk alá, és a hűtőben pihentetett masszát vegyük elő, és amikor már lobog a víz.
  • A tenyerünkbe adagoljunk a masszából, lapítsuk ki, tegyük rá a meggyet vagy a választott gyümölcsünket, és köré formázzuk a gombócot. Mehet is a forró, lobogó vízbe!
  • Addig formázzuk a gombócokat, míg a gyümölcs vagy a massza tart.
  • Ha egy gombóc felúszik a víz tetejére, szűrővel vagy egy nagyobb kanállal emeljük ki.
  • Közben egy serpenyőben kezdhetjük is a pirított morzsát. A vajon közepes lángon barnára pirítjuk a zsemlemorzsát, és ha van otthon, egy kis mandulaforgáccsal még izgalmasabbá tehetjük a gombócok „köntösét”.
  • Ebbe forgatjuk a gombócokat, és annyi tejföllel és porcukorral tálaljuk, ahogy a legjobban szeretjük!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top