nlc.hu
Életmód
Anyugat-nílusi láz Magyarországon

Már nálunk is megjelent a nyugat-nílusi láz, eddig 2 betegről tudni

Fertőzött szúnyog bárhol előfordulhat az országban, de a megbetegedés csak ritkán okoz súlyos tüneteket.

Idén is megjelent a nyugat-nílusi láz Magyarországon, az elmúlt két hétben ketten is megbetegedtek: egy 59 éves nő Hajdú-Bihar vármegyében, egy 51 éves férfi pedig Budapesten került kórházba. Mindkettőjüket hasonló tünetekkel (tudatzavar, láz, fejfájás és aluszékonyság miatt) kezelték – számolt be az RTL Híradó. A járványügyi vizsgálat szerint a rosszullétük előtt egyikük sem volt külföldön, így itthon fertőződtek meg.

A nyugat-nílusi vírus emberről emberre nem terjed, ezét valószínűleg őket úgynevezett dalos szúnyog csípte meg.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ biológusa szerint egy őshonos szúnyogfaj terjeszti a vírust, ami lázat és fejfájást is okoz. “A kórokozót a madarakból veszi fel a szúnyog, és amikor ez a szúnyog később egy embert csíp meg, akkor van esély a kórokozó átadására” – magyarázta Sztikler János, hozzátéve: a nyugat-nílusi vírus már 20 évvel ezelőtt is előfordult Magyarországon. Átlagosan évente néhány tucat esetet regisztrálnak, de ezek csak ritkán súlyosak.

“A fertőzés az esetek 70-80 százalékában tünetmentes, 20-25 százalékban jelentkeznek általában mérsékelt, influenzaszerű, általános vírusfertőzésszerű tünetek, és csak nagyon ritka esetben – körülbelül az esetek 1-2 százalékában – jelentkeznek súlyosabb, idegrendszeri tünetek” – hangsúlyozta a szakember.

Amúgy az ázsiai tigrisszúnyog is terjeszthet más, egzotikus betegségeket. Az Országos Vérellátó Szolgálat szerint azonban ízeltlábúak által terjesztett vírusos lázak szempontjából jelenleg nincs kockázatos terület Magyarországon, ellentétben például Olaszországgal (16 terület), Görögországgal (12), vagy éppen Ausztriával és Franciaországgal (ott 2-2 tartomány / terület). Ha valaki ezeken az érintett területeken járt, és megcsípte tigrisszúnyog vagy japán bozótszúnyog, akkor a hazaérkezése után csak egy hónappal adhat vért.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top