nlc.hu
Otthon
Így tisztítsd jól a kanapét

Így lesz újra foltmentes a kanapé

Szövet- vagy mikroszálas bútorod van? Vagy bőrből készült a kanapéd? Teljesen mindegy: mi segítünk abban, hogy tökéletes tiszta legyen bármelyik!

A kanapé az a hely, ahol rejtélyes módon mindig találsz több napos chipset, popcornt, esetleg egy titokzatos (bor?) foltot, és a kisállatod létezésének bizonyítékait. Na ez az, amitől jó lenne megszabadulni. De pontosan hogyan fogj hozzá a kanapé alapos mélytisztításához? Akár szövet- vagy mikroszálas bútorod van, akár bőrből készült, most segítünk!

Jóbarátok

Fotó: Profimedia

Így tisztítsd a szövet- és mikroszálas kanapét

  1. Gőzöld át a kanapét. Használj kézi ruhagőzölőt vagy a gőzölős vasaló kitöréseit a felületi poratkák elpusztításához. Menj át az egész kanapén, de figyelj rá, hogy csak a gőz érjen hozzá és hatoljon át az anyagon. Ha nincs gőzölőd vagy vasalód, hagyd ki ezt a lépést, és kezdj porszívózással.
  2. Porszívózz alaposan. A kárpitok porszívózására alkalmas tartozékkal fogod tudni jól és alaposan kitakarítani az egész kanapét: a háttámlát, a karfát, a párnákat. Ha ezek levehetők, vedd le őket, és porszívózd ki az alatta lévő anyagot, a háttámla és a karfák alatt olyan mélyen, amennyire a porszívó eléri. Egy kisebb porszívófejjel menj át a varratokon, a gombok körül és a szegély mentén.
  3. Jöhet a folttisztítás. Mielőtt bármilyen vegyszerrel nekiesnél a szövet- vagy mikroszálas kanapédnak, egy rejtett részen próbáld ki, hogy nem hagy-e rajta foltot vagy színezi el az anyagot a szer. Azokat az anyagokat, amik vízzel biztonsággal tisztíthatók, az étel és állatok által okozott foltokat enzim alapú tisztítószerrel támadhatod. Az is működik, ha ¼ teáskanál enyhe mosogatószert egy csésze meleg vízzel keversz el és ezzel súrolod át. A finomabb anyagokra az oldószer alapú tisztítószert ajánlják.

Így tisztítsd a bőrkanapét

  1. Töröld át  az anyagot egy mikroszálas törlőkendővel, hogy megszabadulj a morzsáktól, piszoktól.
  2. Porszívózd át a kanapét a kis porszívófejjel a varratok mentén, a gombok körül és a kárpit mentén.
  3. A bőrtisztót egyszerre egy apró területre vidd fel egy puha, nedves kendő segítségével.
  4. Öblítsd le a tisztítószert egy másik nedves ruhával, amíg le nem jön a szer. Dörzsöld át száraz ruhával. Ha szükséges, többször menj át a karokon és a fejtámlákon.
  5. Vigyél fel egy védőszert, ami megvédi a bőrt.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top