nlc.hu
Iskolakezdés
Több iskola is igazgató nélkül maradt

Problémás tanévkezdés: több iskola is igazgató nélkül maradt

Már nemcsak tanárokat, hanem direktorokat is helyettesíteni kell több intézményben.
iskola

Több iskolában is kinevezett intézményvezető nélkül indul a tanév szeptemberben. A Belügyminisztérium ugyanis a nyári szünet elején indoklás nélkül utasította vissza olyan igazgatóknak a pályázatát, akiket a tantestületek, a szülők és a diákok is támogattak – írja a Népszava.

Jellemzően olyan iskolák maradtak igazgatók nélkül, ahol az utóbbi években többször volt valamilyen tiltakozás, például sztrájk vagy polgári engedetlenségi akciók.

A lap utánajárt, hogy a tanévkezdés közeledtével sikerült-e új igazgatókat találni a kérdéses iskolákba. A Kölcsey Gimnázium esetében új pályázat kiírása még nem történt meg, az igazgatói feladatokat a következő pályázat kiírásáig átmenetileg az iskola egyik igazgatóhelyettese fogja ellátni. Ugyanez a helyzet a Kelet-Pesti Tankerülethez tartozó Károlyi Gimnáziumban is, valamint a bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolában is. A rákospalotai Kontyfa Általános Iskolát is a helyettes fogja vezetni szeptembertől, amíg nem lesz eredményes pályázat. A székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium vezetését pedig az iskola egyik köztiszteletben álló tanárára bízták ideiglenesen.

Bár a mostani tankerületi rendszer 2013-as indulását követően jelentősen csorbultak az iskolaigazgatók jogkörei – munkáltatói jogokat már nem gyakorolhatnak, gazdálkodási jogaik is szűkültek, csak kismértékű beszerzésekről dönthetnek saját hatáskörben – az iskolai közösségek életében még mindig fontos a szerepük.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top