nlc.hu
Család
Az AI segíthet az autizmus korai felismerésében

A mesterséges intelligencia segíthet az autizmus korai felismerésében

Napjainkban már egyre hamarabb észlelik az autizmus korai jeleit, azonban a felismerése még mindig nem könnyű. Lehetséges, hogy a jövőben a mesterséges intelligencia segíthet felismerni a rendellenességet.

Egy új tanulmány szerint a mesterséges intelligencia segíthet megjósolni, hogy melyik kisgyereknél alakul ki nagyobb valószínűséggel autizmus. A kutatók szerint az AI olyan orvosi adatokban keres mintákat, amelyek könnyen, kiterjedt értékelések vagy klinikai vizsgálatok nélkül is beszerezhetők a 2 éves vagy annál fiatalabb gyermekekről – írja az UPI

A kutatók hétfőn a JAMA Network Open című folyóiratban arról számoltak be, miszerint az „AutMedAI” névre hallgató programot egy 12 ezer gyermekből álló csoport adatain tesztelték. A program képes volt az autista gyermekek mintegy 80 százalékát azonosítani az adataik alapján. A kutatók azt mondják, hogy a két év alatti gyermekeknél 80 százalékos pontosság volt megfigyelhető. A rendellenesség előrejelzésében kulcsfontosságú szerepet játszott a gyermek első mosolyának, illetve az első rövid mondatainak ideje, továbbá az étkezési nehézségek jelenléte. 

Autizmus

A mesterséges intelligencia segíthet az autizmus korai felismerésében (Fotó: Pexels)

„A tanulmány eredményei azért jelentősek, mert azt mutatják, hogy viszonylag korlátozott és könnyen hozzáférhető információk alapján azonosítani lehet azokat a gyerekeket, akik valószínűleg autisták” – monda a vizsgálat vezetője, Shyam Rajagopalan. A szakértők szerint az autizmus korai diagnózisa azért is fontos, mert minél hamarabb részesülnek a gyerekek hatékony terápiákban, annál jobban lesznek az eredményeik. 

A KSH adatai szerint 2011 és 2022 között csaknem megháromszorozódott a 19 év alatti autisták száma. A szakemberek egyetértenek abban, hogy valójában nincs több autista, csak egyre inkább felismerik őket, pedig ez nem könnyű.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top