nlc.hu
Aktuális
Magyarországon is tesztelik a tüdőrák elleni vakcinát

Tüdőrák elleni vakcinát tesztelnek Magyarországon

Elindultak a tüdőrák ellen kifejlesztett vakcinák tesztelése. A 67 éves Janusz Racz volt az első, aki megkapta az oltást, azonban már Magyarországon is elindultak a kísérletek.

A világon hét országban elindultak az első vakcinakísérletek, amelyek felerősítik az immunrendszert, felismerik a tüdőrákot és segít a szervezetnek leküzdeni azt. A kísérletet vezető kutatók azt mondták, hogy a kezelés javíthatja a betegségben szenvedők túlélési arányát, és remélik, hogy idővel az ellátás világszerte elérhetővé válik majd. A tüdőrák rákos megbetegedések közül a vezető halálozási ok, évente körülbelül 1,8 millió ember halálát okozza. A betegség előrehaladott fázisában szenvedők túlélési aránya pedig különösen rosszak. 

A szakértők most egy olyan oltást tesztelnek, amely azonosítja, majd elpusztítja a rákos sejteket, ezt követően pedig megelőzi az újabb daganat kialakulását. A BioNTech által gyártott BNT116 vakcinát a betegség leggyakoribb formája, a nem-kissejtes tüdőrák (NSCLC) kezelésére tervezték.

Az 1. számú klinikai vizsgálat hét országban indult el, köztük Magyarországon is.

Az információk szerint a cél az, hogy a kemoterápiával ellentétben megerősítsék a személy rákkal szembeni immunválaszát, miközben az egészséges sejteket érintetlenül hagyják. Siow Ming Lee professzor, az Egyesült Királyságban zajló kutatások vezetője a Mirrornak azt mondta, hogy a technológia hihetetlenül sokat fejlődött. 

Janusz Racz

Janusz Racz az oltás beadása közben (Fotó: Getty Images)

Azt remélik, hogy 130 tüdőrákos embert kezelhetnek majd, közülük pedig a 67 éves Janusz Racz volt az első, aki már meg is kapta ez első oltást. A mesterséges intelligenciára szakosodott tudós elárulta azt is, hogy miért akart részt venni a kutatásban. 

„A fő ok az, hogy én is tudós vagyok és megértem, hogy a tudomány fejlődése főként – különösen az orvostudományban – azon múlik, hogy az emberek beleegyeznek-e abba, hogy részt vegyenek a kísérletekben.”

Via: 1, 2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top